Reset Password

  • JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

Your search results
maart 5, 2019

Route 6 – One Way Back

7 dagen | 207 km | ±24 vaaruren | 10 sluizen

PLATTEGROND BEKIJKEN?

Bekijk hier de plattegrond van deze vaarroute

Montfoort

Montfoort is een sfeervol stadje aan de IJssel. Het stadje ontstond ooit rond een gelijknamig kasteel uit de 12de eeuw. Het kasteel is er niet meer sinds de Fransen het in 1672 vernietigd hebben, het enige dat er nog van rest is de toegangspoort, die bestaat uit twee ronde torens. In de straten van Montfoort vind je overal mooie oude geveltjes en aan de IJssel, direct bij de brug, staat de mooie oude IJsselpoort. Het voormalig stadhuis, dat in feite één geheel met de IJsselpoort vormt, heeft een uitnodigend terras. Aan weerszijden van de brug in het centrum – bij de IJsselpoort – kunt u afmeren en overnachten. U ligt hier letterlijk “Onder de boompjes”. In Montfoort zijn ruim voldoende mogelijkheden om buiten de deur te eten. Ook is een leuke stadswandeling te boeken.

Gouda

Hoewel buitenlanders bij Gouda direct aan kaas denken, denken de meeste Nederlanders aan de oude stad die aan de samenvloeiing van de Hollandse IJssel en de Gouwe ligt. Gouda is bekend om zijn Sint-Janskerk, met oude gebrandschilderde ramen die ongeschonden de periode van de beeldenstormers hebben doorstaan. Op de Markt met het 15de-eeuwse stadhuis, een rank geheel van versieringen en torentjes, wordt in de zomermaanden een wekelijkse, drukbezochte Kaasmarkt gehouden. Om de Markt liggen de mooiste straten (en tevens de drukste winkelstraten) van de stad.

Aalsmeer
Het aan de Westeinderplassen gelegen Aalsmeer is een centrum van bloementeelt en vooral bloemenhandel. Dankzij de ligging vlak bij Schiphol is hier de grootste en bekendste bloemenveiling ter wereld ontstaan, van waaruit miljarden Nederlandse bloemen over de hele wereld geëxporteerd worden. De bloemveiling is te bezoeken. De Westeinderplas  herbergt het prachtige gebied de Bovenlanden. Kleine, door sloten verbonden akkers waar van oudsher de unieke seringenteelt plaats vindt.

Als bezoeker waan je je hier in de tuinbouw van weleer als je via de Bovenlanden een bezoek brengt aan de Historische Tuin. Op enkele minuten afstand van de oevers van de Westeinderplas bezoek je de grootste bloemenveiling van de wereld.  Via de sloten, langs de teeltakkers bereikt u de Dorpshaven in Aalsmeer waar u aanlegt voor de gezellige winkelstraat of een van de grotere supermarkten op loopafstand.

Ook biedt Aalsmeer meerdere kleine en grote horeca- en culturele gelegenheden. Het Crown Theater maar ook de bioscoop, bieden een enerverend programma aan een ieder die op zoek is  naar een avondje uit met allure. Veel evenementen vinden plaats op het water waardoor u zich als bootbezitter echt één voelt met evenementen als : Plaspop – watertheater, Vuur en licht, een waanzinnig mooi vuurwerk voorafgegaan door de verlichte botenshow en de Pramenrace, een gezellig spektakel met oude tuinderspramen. Het grootste wateroppervlak van de Hollandse Plassen maken  deze plas tot een geliefde trekpleister voor recreanten met kleine en grote vaartuigen. De vele Jachthavens bieden alle faciliteiten die een meerdaags verblijf op en om de plas mogelijk maken. De Westeinderplas bloeit en bruist!

Amsterdam
Amsterdam, de grootste stad van Nederland, is ooit begonnen als een vissersdorpje bij een dam in de monding van de Amstel. De Gouden Eeuw bracht de stad grote rijkdom; in die tijd werd dan ook de grachtengordel aangelegd, waaraan de rijke kooplieden een huis lieten bouwen. De grachten werden gegraven voor de ontwatering van de grond en als transportweg, de aarde die vrijkwam werd op de kanten opgeworpen voor hoogte en stevigheid. Hierop werden de huizen gebouwd. Amsterdam heeft tal van schatten en monumenten door zijn roerig verleden. Laat u verrassen door deze unieke, sprankelende stad. Omdat er in Amsterdam té veel te zien is om op te noemen onderstaand een kleine selectie van aanraders. Vergeet ook niet de Dam, de Westerkerk, het Rijksmuseum, van Gogh Museum, het Vondelpark, shoppen, terrassen én het uitgaansleven!

Ook bekend: de Wallen, de Jordaan etc.

 

  • Waterloopplein – Te bereiken varend over de Oude Schans, ligt tegenover het moderne gebouw van de Stopera, het Waterlooplein. Hier wordt alle dagen behalve zondag de beroemde vlooienmarkt gehouden.
  • Scheepvaartmuseum – In een schitterend gebouw, dat op zichzelf een eilandje in het Oosterdok is, bevindt zich het hernieuwde Scheepvaartmuseum. In het museum is veel aandacht voor de bepalende rol die de zee voor de Nederlandse cultuur heeft gespeeld. Ook we watersport- en maritieme kunst krijgen er ruim aandacht.
  • Nemo – Het gebouw waarin sciencecenter Nemo gehuisvest is, is duidelijk herkenbaar aan de groene kleur en de vorm, die aan een scheepsboeg doet denken. Hier kun je beleven hoe de wereld van wetenschap en technologie in elkaar zit, maar dan niet als in een stilstaand museum: je kunt het zelf ondergaan, met al je zintuigen. Leuk voor alle jonge onderzoekers én hun ouders!
  • Anne Frankhuis – In een smal grachtenpand uit 1635 is het Anne rankhuis gevestigd. Hier zat de familie Frank in de oorlogsjaren ondergedoken in het achterhuis, en hier werd na de arrestatie van de familie het bijzondere dagboek van Anne gevonden. In het Anne Frankhuis is het originele dagboek te bezichtigen. De in 1957 opgerichte Anne Frank Stichting zet zich in voor de strijd regen antisemitisme en racisme.

Utrecht
Utrecht is de vierde stad van Nederland en het oude gedeelte heeft veel bezienswaardigheden. Van de beroemde middeleeuwse Sint-Maartenskathedraal is nog maar de helft over sinds de verschrikkelijke storm van 1674. Deze stad dankt zijn charme aan de grachten met terrassen en groen aan weerszijden; u kunt er heerlijk rondwandelen, winkelen, borrelen en eten. Varend over de Oude Gracht kom je langs twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van Utrecht; de werfkelders en de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland. Door een dalende waterstand in de Utrechtse binnenstad werd het in de middeleeuwen mogelijk om de kelders van de (pak)huizen te verbinden met de laaggelegen ‘werven’ – lage kades waarop de werfkelders van de huizen die aan de gracht staan uitkomen. Hiermee ontstond midden in de stad een langgerekte binnenhaven met een dubbele kade.

Nieuwegein
Door en langs Nieuwegein lopen enkele kanalen, zoals het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Merwedekanaal. Vanuit het Merwedekanaal ontspringt de rivier de Hollandse IJssel en vanuit de Hollandse IJssel het riviertje de Kromme IJssel. Nieuwegein, gelegen aan de Lek, ligt in de provincie Utrecht, ten zuiden van de stad Utrecht.

In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw trok een grote golf van bewoners uit de grote steden in de Randstad naar omliggende steden. Met name rondom Utrecht lag het zwaartepunt. De regering vond behoud van het Groene Hart met zijn natuurlijke en landschappelijke waarden een belangrijk speerpunt. Reeds vanaf 1958 bestond bij het provinciebestuur van Utrecht het plan om het gebied tussen de dorpen Jutphaas en Vreeswijk volledig te gebruiken voor grootschalige woningbouw waardoor, met inbegrip van deze beide gemeenten een geheel nieuwe plaats zou ontstaan; Nieuwegein.

Gorinchem

Gorinchem is een oude vestingstad die bij de plek ligt waar de Maas en de Linge in de Waal stromen en als Merwede verder gaan. De Linge loopt dwars door het centrum van de stad en heet op die plek Lingehaven. De vesting van Gorinchem is nog redelijk intact, een rondje over de stadwallen levert een mooie wandeling op. Sommige bastions liggen er nog, omringd door een vestinggracht, waardoor het centrum van Gorinchem in feite een eiland vormt. Van de oude stadsmuren is alleen Dalempoort uit 1597, die over de rivier uitkijkt, overgebleven. In het centrum staan nog een paar 16de eeuwse huizen met prachtige namen als ‘Dit is Bethlehem’ en ’t Coemt al van God’.

Heusden

Heusden Vesting is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een pareltje aan de Maas. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd.

Het woord vestingstad zegt het eigenlijk al, Heusden is een stad met een rijk historisch verleden. Het leuke is, dat dit verleden in Heusden overal opnieuw zichtbaar is gemaakt. Overal waar je loopt of kijkt zie je het verleden herleven.

Boven op de vestingwallen van vestingstad Heusden heb je een mooi uitzicht over het Brabantse en Gelderse landschap, de Bergsche Maas en de gerestaureerde stad. Wandelend door de schilderachtige straatjes en smalle steegjes ontdek je tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met mooie gevelstenen.

De vesting heeft hierdoor een sfeervol karakter. Ondanks de vele monumentale panden die Heusden telt (134 panden in totaal), is het vestingstadje geen openluchtmuseum geworden, maar een stad waarin nog steeds gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Wie nu door Heusden loopt, ziet dat het resultaat verbluffend is. Niet alleen de vestingwerken, maar ook huizen en straten zijn in oude glorie gerestaureerd. Het is alsof je in de tijd verplaatst bent en alleen door een enkele passerende auto kom je weer even in het heden.

Het stratenplan van Heusden dateert nog uit de middeleeuwen. De stadsmuren, met kanonnen die dreigend over de Maas wijzen, de molens, de ommuurde haven, de kinderkopjes op de straten, al deze zaken ademen een sfeer van vroeger.

Kerkdriel

Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

Category: Mooiste routes
Deel online: