Reset Password

  • JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

Your search results
april 21, 2015

Route 1 – Rondje Gelderland-Zuid-Holland

7 dagen | 192 km | ±23,5 vaaruren | 5 sluizen

Dag:Route:
Dag 1Vertrek vanuit Kerkdriel naar ’s-Hertogenbosch
Dag 2Richting Drimmelen
Dag 3Richting Gorinchem
Dag 4Richting Willemstad
Dag 5Richting Tien Gemeten
Dag 6Richting Heusden
Dag 7Aankomst in Kerkdriel

PLATTEGROND BEKIJKEN?

Bekijk hier de plattegrond van deze vaarroute

Zien & Doen:
De naam ’s-Hertogenbosch staat voor Brabantse gezelligheid maar de stad heeft veel meer te bieden. Je bent niet in ’s-Hertogenbosch geweest als je geen bezoek hebt gebracht aan de beroemde Sint-Jan Kathedraal. De centraal in de stad gelegen Markt is dé plek voor koffie met een Bossche Bol (een grote slagroomsoes met een dikke laag chocolade eromheen. Een leuke manier om de stad te verkennen is een vaartochtje met de rondvaart over de Binnen-Dieze. Dit oude riviertje ligt voor een groot gedeelte onder de gewelven van de gebouwen van de stad. Ook de moeite waard de oude schepen die voor mooie gevels in de Binnenhaven liggen uit te rusten.

Drimmelen

Drimmelen is een dorp in de provincie Noord-Brabant. Drimmelen ligt tussen Made en Geertruidenberg. Er wordt wel beweerd dat de naam Drimmelen afkomstig zou zijn van drie mijlen: de afstand tot Geertruidenberg. Een mogelijke naam verklaring zou het Keltische drumlin kunnen zijn, dat verhoging betekent: een rivierduin of donk.

Drimmelen ‘voortuin van de Biesbosch’ Drimmelen ligt aan de Amer, die het van Nationaal Park De Biesbosch scheidt. De Biesbosch behoort voor een aanzienlijk deel tot de gemeente Drimmelen. Er is een haventje en een jachthaven en bovendien kan men bootjes huren om de Amer over te steken en de Biesbosch in te trekken.

Drimmelen is niet erg groot, maar wel charmant. De mooiste straat van het dorp is onbetwist de Herengracht. Hier staan nog altijd woningen van voormalige zalmvissers uit de negentiende eeuw. Deze worden gekenmerkt doormiddel van blauw met witte bordjes boven de ingang. Een deel van Drimmelen is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp verschillende rijksmonumenten.

Gorinchem
Gorinchem is een oude vestingstad die bij de plek ligt waar de Maas en de Linge in de Waal stromen en als Merwede verder gaan. De Linge loopt dwars door het centrum van de stad en heet op die plek Lingehaven. De vesting van Gorinchem is nog redelijk intact, een rondje over de stadwallen levert een mooie wandeling op.

Sommige bastions liggen er nog, omringd door een vestinggracht, waardoor het centrum van Gorinchem in feite een eiland vormt. Van de oude stadsmuren is alleen Dalempoort uit 1597, die over de rivier uitkijkt, overgebleven. In het centrum staan nog een paar 16de eeuwse huizen met prachtige namen als ‘Dit is Bethlehem’ en ’t Coemt al van God’.

.

Willemstad
Willemstad ligt daar waar Hollandsch Diep en Volkerak elkaar ontmoeten. Als u terug wilt gaan in de tijd, dan bent u in Willemstad aan het juiste adres! Willem’s stad is één van meest strategisch gelegen vestingsteden van Willem van Oranje. De band met Oranje is er nog steeds; ook nu nog draagt Koning Willem-Alexander de titel “Heer van Willemstad”.

Willemstad is één groot monument! Om er enkele te noemen; Mauritshuis, Koepelkerk, Heilige maagd Maria, d’Orangemolen, Arsenaal, Oude Raadhuis, Vestingwerken van Willemstad etc. Gedurende een wandeling trekken de roerigste perioden uit de vaderlandse geschiedenis aan u voorbij. Oude vuurmonden turen over de hoge stadswallen.

Schrik echter niet, de kanonnen dreigen niet…..ze heten u welkom! In 1968 vond men bij de aanleg van de Deltawerken een circa 6.500 jaar oud eikenhouten beeldje: Het ‘Mannetje van Willemstad’ (een menselijk figuurtje waarvan alleen het hoofd herkenbare trekken heeft).

Het zou een speelgoedpopje kunnen zijn geweest, maar ook een ritueel voorwerp. Maak eens een stadswandeling door het vestingstadje Willemstad! De gidsen nemen u mee voor een mooie wandeling door het historische centrum en vertellen u alles over de vele monumenten die Willemstad rijk is.

Een combinatie van een stadswandeling, kan ook in de vorm van historische kroegentocht. En uiteraard mag het gezellige centrum met veel restaurants, bars en eettentjes niet worden overgeslagen!

Tiengemeten 
Tiengemeten is een eiland in de provincie Zuid-Holland en dankt zijn naam aan de oorspronkelijke afmeting van de zandplaat die in de 18de eeuw op deze plaats in het Haringvliet lag: tien gemeten (één gemet is iets minder dan een halve hectare). Zoals zoveel stukjes Nederland werd deze zandplaat bedijkt en in de loop van de jaren steeds weer vergroot door nieuw aangeslibde platen ‘in te lijven’. De oorspronkelijke bewoners leefden van akkerbouwen rietteelt. In 1997 werd Tiengemeten door Stichting Natuurmonumenten aangekocht, waarbij de boerenbedrijven op het eiland werden uitgekocht. Nadat de boeren verhuisd waren, werd het eiland ‘aan de natuur teruggegeven’. Een dijk werd doorgestoken op de plek waar dat, door natuurkrachten, in 1953 al eerder was gebeurd. Hierdoor kan nu het water van het Haringvliet gedeelten van het eiland binnenlopen. Sommige woonhuizen werden aan hun lot overgelaten en sommige boerderijen op het eiland kregen een nieuwe bestemming als museum; vlak bij de haven staan het Rien Poortvliet Museum en het Streekmuseum Hoeksche Waard. Ook kun je hier heerlijk wandelen. Een hardnekkig misverstand over Tiengemeten is dat alle bewoners van het eiland vertrokken zouden zijn. De werkelijkheid is dat er nog steeds zeven mensen vast op het eiland wonen en in de weekends komen daar nog ongeveer twaalf parttimebewoners bij.

Heusden
Heusden Vesting is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een pareltje aan de Maas. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste water­burchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Het woord vestingstad zegt het eigenlijk al, Heusden is een stad met een rijk historisch verleden. Het leuke is, dat dit verleden in Heusden overal opnieuw zichtbaar is gemaakt. Overal waar je loopt of kijkt zie je het verleden herleven.

Boven op de vestingwallen van vestingstad Heusden heb je een mooi uitzicht over het Brabantse en Gelderse landschap, de Bergsche Maas en de gerestaureerde stad. Wandelend door de schilderachtige straatjes en smalle steegjes ontdek je tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met mooie gevelstenen.

De vesting heeft hierdoor een sfeervol karakter. Ondanks de vele monumentale panden die Heusden telt (134 panden in totaal), is het vestingstadje geen openluchtmuseum geworden, maar een stad waarin nog steeds gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Wie nu door Heusden loopt, ziet dat het resultaat verbluffend is. Niet alleen de vestingwerken, maar ook huizen en straten zijn in oude glorie gerestaureerd. Het is alsof je in de tijd verplaatst bent en alleen door een enkele passerende auto kom je weer even in het heden.

Het stratenplan van Heusden dateert nog uit de middeleeuwen. De stadsmuren, met kanonnen die dreigend over de Maas wijzen, de molens, de ommuurde haven, de kinderkopjes op de straten, al deze zaken ademen een sfeer van vroeger.

Kerkdriel
Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

Category: Mooiste routes
Deel online: