Reset Password

  • JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

Your search results
januari 4, 2019

Route 4 – Bekende Hollandse Steden route

14 dagen | 367 km | ±44,5 vaaruren | 15 sluizen

Dit is een toertocht van een dikke week. Om u de mogelijkheid te bieden plaatsen over te slaan of in een voorkeursgebied of plaats wat langer te kunnen vertoeven hebben we deze route opgesteld voor 14 dagen. 

Belangrijke steden en dorpen langs de vaarroute:
Woudrichem, Nieuwegein, Oudewater, Gouda, Rotterdam, Delft, Den Haag, Leiden, Amsterdam, Weesp, Maarssen, Utrecht, Gorinchem, Heusden, Kerkdriel.

PLATTEGROND BEKIJKEN?

Bekijk hier de plattegrond van deze vaarroute

Woudrichem
Woudrichem – of ‘Woerkum’, zoals de inwoners zelf zeggen – is gelegen aan de druk bevaren driesprong aal, Merwede, en Afgedamde) Maas. Deze ligging zorgde in vroeger tijden voor inkomsten (in de middeleeuwen mocht Woudrichem riviertol heffen) en voor voedsel met name zalmvisserij). Door de strategische ligging werd Woudrichem in de Tachtigjarige Oorlog na een verwoestende brand omgevormd tot een vestingstadje. Tot op de dag van vandaag liggen de bolwerken en ravelijnen ongeschonden om Woudrichem. Woudrichem is een intiem en gezellig stadje dat uitnodigt tot een langer verblijf. Het Visserijmuseum is een bezoek meer dan waard. Vanuit Woudrichem gaat er een veerpontje naar Slot Loevestein.

Slot Loevestein werd van 1357 tot 1368 gebouwd. Door de strategische ligging had het kasteel een belangrijke functie in de defensie van de Hollandse graven in hun strijd met de hertogen van Gelre. Maar het bekendst is Slot Loevestein natuurlijk door de ontsnapping per boekenkist, van Hugo de Groot. In de 17de eeuw deed Loevestein namelijk diens als gevangenis. Filosoof, theoloog en jurist Hugo de Groot, de grondlegger van het volkerenrecht, zat gevangen in Loevestein omdat hij beschouwd werd als tegenstander van de bestuurders van de republiek. Na twee jaar gevangenschap wist hij met de boekenkist naar Gorinchem te ontsnappen. Slot Loevestein is geopend voor het publiek.

Nieuwegein
Nieuwegein Door en langs Nieuwegein lopen enkele kanalen, zoals het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Merwedekanaal. Vanuit het Merwedekanaal ontspringt de rivier de Hollandse IJssel en vanuit de Hollandse IJssel het riviertje de Kromme IJssel. Nieuwegein, gelegen aan de Lek, ligt in de provincie Utrecht, ten zuiden van de stad Utrecht.

In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw trok een grote golf van bewoners uit de grote steden in de Randstad naar omliggende steden. Met name rondom Utrecht lag het zwaartepunt. De regering vond behoud van het Groene Hart met zijn natuurlijke en landschappelijke waarden een belangrijk speerpunt. Reeds vanaf 1958 bestond bij het provinciebestuur van Utrecht het plan om het gebied tussen de dorpen Jutphaas en Vreeswijk volledig te gebruiken voor grootschalige woningbouw waardoor, met inbegrip van deze beide gemeenten een geheel nieuwe plaats zou ontstaan; Nieuwegein.

Oudewater
De oudste stad in het Groene Hart is gelegen in een prachtig groene landschappelijke omgeving. Internationaal bekend om de sfeervolle en monumentale binnenstad. Breng wat tijd door in het historische beschermde stadscentrum en bezoek de beroemde ‘Heksenwaag’, een weegschaal waarop mensen beschuldigd van hekserij een eerlijke kans kregen om te bewijzen dat ze onschuldig waren. Het centrum van Oudewater is een mooi geheel van oude huizen met trapgevels en luiken. Veel van de huizen zijn in dezelfde stijl gebouwd. Dit komt omdat Oudewater in 1575 door Spaanse troepen geheel werd verwoest; in de periode hierna werd het stadje in één stijl herbouwd.

In Oudewater is van alles te doen! Wandelen, fietsen, varen (historische grachtenvaert of unieke schutvaert, avondvaert naar Montfoort, via Linschoten – met een kortere of langere stop – en dan over het riviertje de Lange Linschoten weer terug. Uiteraard is  er ook in Oudewater de mogelijkheid deel te nemen aan een culinaire stadswandeling. De naam van dit arrangement is “Happen en Stappen”. Lekker eten in gerenommeerde restaurants en prachtige rondwandelingen onder leiding van een ervaren gids.

Gouda
Hoewel buitenlanders bij Gouda direct aan kaas denken, denken de meeste Nederlanders aan de oude stad die aan de samenvloeiing van de Hollandse IJssel en de Gouwe ligt. Gouda is bekend om zijn Sint-Janskerk, met oude gebrandschilderde ramen die ongeschonden de periode van de beeldenstormers hebben doorstaan.

Op de Markt met het 15de-eeuwse stadhuis, een rank geheel van versieringen en torentjes, wordt in de zomermaanden een wekelijkse, drukbezochte Kaasmarkt gehouden. Om de Markt liggen de mooiste straten (en tevens de drukste winkelstraten) van de stad.

Den Haag
In Den Haag zetelt de regering van Nederland. De kleine straatjes rond het Binnenhof worden beschouwd als het culturele centrum van de stad. Ontdek de pleinen en indrukwekkende monumenten van de stad, zoals het beroemde Vredespaleis – het huis van het Internationale Gerechtshof in Den Haag, Binnenhof: het politiek hart van Nederland,

Mauritshuis: het museum met de parels, Paleis Noordeinde: De koning aan het werk, Winkelen: Hip of in stijl, Madurodam: Nederland in het klein, Gemeentemuseum: Eeuwen cultuur onder een beroemd dak, Vredespaleis: Voel de warmte van de vredesvlam, Escher Museum: Door illusie bedrogen, Panorama Mesdag: Een magisch vergezicht

Rotterdam
Dankzij de gunstige ligging midden in de delta waar de belangrijke rivieren Schelde, Maas en Rijn in zee uitmonden is Rotterdam uitgegroeid tot wereldhaven en centrum van scheepvaart. Wat Rotterdam aan oude monumenten te kort komt, maakt de havenstad goed aan moderne architectuur; voor de liefhebber zijn het centrum en de Kop van Zuid zeer aantrekkelijk. Voor de watersporter is het interessant een bezoekje te brengen aan het Scheepvaartkwartier of de Oude Haven, maar vooral aan het Maritiem Museum, waar oude schepen, kranen en bruggen voor het decor zorgen. De voormalige zeehaven van Delft, Delftshaven, is een van de weinige historische buurten van de stad. Bezoek ook zeker de Euromast!

Delft
Delft was vroeger een van de belangrijkste steden van Nederland. Dit is nog goed te zien aan wie hier zoal begraven ligt: in de Oude Kerk vind je de grafstenen van zeehelden Maarten Tromp en Piet Hein, de schilder Johannes Vermeer en de wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek. In de Nieuwe Kerk vind je het mausoleum van Willem van Oranje en het graf van Hugo de Groot. En natuurlijk bevindt zich in de Nieuwe Kerk ook het familiegraf van de Koninklijke familie.

Maar er is nog veel meer te zien in Delft. Rondom de Markt, waaraan de Nieuwe Kerk en het stadhuis staan, liggen allerlei grachtjes, zoals de Oude Delft. Je vindt hier mooie gevels en sierlijke bruggen. Vlakbij de Oude Delft is ook de Prinsenhof, waar Willem de Zwijger woonde voor hij er vermoord werd.

Tegenwoordig is het een museum, gewijd aan de Tachtigjarige Oorlog. In Delft kun je prima winkelen en gezellig uit eten gaan. Vergeet ook niet de Oostpoort te bezoeken.

 

Leiden
Na Amsterdam is Leiden de stad met het meeste water binnen de singels. Er wordt regelmatig een dagtocht (grachtenroute) georganiseerd die dwars door het hart van de oude stad Leiden voert. Langs het water tref je statige oude herenhuizen, gezellige terrassen, verstilde grachtjes en weidse, door hoge bomen omzoomde singels.

Leiden heeft 88 bruggen, waarvan er veel behoorlijk laag zijn. Daardoor is deze vaarroute alleen geschikt voor open boten, zoals vletten, sloepen en de bijboot van de motorkruiser. Leiden is dan ook een sloepenstad bij uitstek: op een mooie zomerse zaterdag varen de sloepjes af en aan. Leiden is een charmante stad.

In het historische centrum vindt u indrukwekkende gebouwen en kerken die u zeker niet mag missen. Houdt ook wat tijd over om in de vele parken te wandelen en breng een bezoek aan de Hortus Botanicus en andere tuinen van de stad.

Kagerplassen
Land van poelen tussen polders, kust en stad. Dit land verbindt de oude akkerbouwpolders, de bollenstreek en Leiden. In de directe omgeving kom je deze drie cultuurhistorische werelden tegen in vele vormen zoals: de musea, bijzondere routes maar ook de verkoop van streekproducten en bijvoorbeeld de rondwandeling op Kaag eiland. Stuk voor stuk worden deze werelden ontsloten via een bont netwerk van vele soorten vaarwegen, door de polder en grachten in de stad helemaal tot aan de kust.

Van grote vaarwegen tot in de kleine slootjes kom je heel diep in het gebied. De Kagerplassen liggen samen met de Braassemermeer in het gebied met de meeste molens en zelfkazende boeren van Holland. Bijzonder is Kaag eiland. Een wereld op zich. Met de grote jachtbouwer van Lent maar ook de fraai gerestaureerde pittoreske bebouwing, karakteriseert het eiland het sterke contrast tussen de vele landschappen in dit gebied. Nederland staat bekend als mekka voor riviervissers.

Probeer eens zelf uw avondmaal te vangen. Waterpret bij de Kagerplassen! Ga gezellig varen en zeilen op de Kagerplassen, het oudste watersportgebied van Nederland.

Amsterdam
Amsterdam, de grootste stad van Nederland, is ooit begonnen als een vissersdorpje bij een dam in de monding van de Amstel. De Gouden Eeuw bracht de stad grote rijkdom; in die tijd werd dan ook de grachtengordel aangelegd, waaraan de rijke kooplieden een huis lieten bouwen. De grachten werden gegraven voor de ontwatering van de grond en als transportweg, de aarde die vrijkwam werd op de kanten opgeworpen voor hoogte en stevigheid. Hierop werden de huizen gebouwd. Amsterdam heeft tal van schatten en monumenten door zijn roerig verleden. Laat u verrassen door deze unieke, sprankelende stad. Omdat er in Amsterdam té veel te zien is om op te noemen onderstaand een kleine selectie van aanraders. Vergeet ook niet de Dam, de Westerkerk, het Rijksmuseum, van Gogh Museum, het Vondelpark, shoppen, terrassen én het uitgaansleven!

Ook bekend: de Wallen, de Jordaan etc.

  • Waterloopplein – Te bereiken varend over de Oude Schans, ligt tegenover het moderne gebouw van de Stopera, het Waterlooplein. Hier wordt alle dagen behalve zondag de beroemde vlooienmarkt gehouden.
  • Scheepvaartmuseum – In een schitterend gebouw, dat op zichzelf een eilandje in het Oosterdok is, bevindt zich het hernieuwde Scheepvaartmuseum. In het museum is veel aandacht voor de bepalende rol die de zee voor de Nederlandse cultuur heeft gespeeld. Ook we watersport- en maritieme kunst krijgen er ruim aandacht.
  • Nemo – Het gebouw waarin sciencecenter Nemo gehuisvest is, is duidelijk herkenbaar aan de groene kleur en de vorm, die aan een scheepsboeg doet denken. Hier kun je beleven hoe de wereld van wetenschap en technologie in elkaar zit, maar dan niet als in een stilstaand museum: je kunt het zelf ondergaan, met al je zintuigen. Leuk voor alle jonge onderzoekers én hun ouders!
  • Anne Frankhuis – In een smal grachtenpand uit 1635 is het Anne rankhuis gevestigd. Hier zat de familie Frank in de oorlogsjaren ondergedoken in het achterhuis, en hier werd na de arrestatie van de familie het bijzondere dagboek van Anne gevonden. In het Anne Frankhuis is het originele dagboek te bezichtigen. De in 1957 opgerichte Anne Frank Stichting zet zich in voor de strijd regen antisemitisme en racisme.

Weesp
Weesp is een van de veertien vestingsteden van ons land. Aan de schansen en andere verdedigingswerken uit latere tijd is nog te zien dat de stad deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Weesp is onder andere twee torenforten rijk: Fort Ossenmarkt en Fort Uitermeer. In de veertiende eeuw zorgden de eerste bierbrouwerijen en daarna jeneverstokerijen voor grote perioden van welvaart en bloei. Van die welvaart getuigen het fraaie door Husly gebouwde stadhuis en de Grote of Laurenskerk met zijn speelse Hemonycarillon. Het stadhuis uit de 18e eeuw is een statig, neoclassicistisch gebouw met een gevel van zandsteen. In dit gebouw vindt u op de tweede verdieping het Gemeentemuseum. De hoofdcollectie van dit museum is een verzameling Hollands porselein uit de 18e eeuw. Deze kostbare collectie bevat het eerste porselein van Nederland, gemaakt tussen 1759 en 1768 in Weesp. Daarnaast geeft het museum een beeld van de rijke historie van Weesp. Het dorp ligt aan de charmante rivier de Vecht en is een knooppunt voor het watertoerisme. De Aetsveldse Polder en de Vecht zijn tot aardkundige monumenten verklaard. De Aetsveldse Polder was van oorsprong een meer.

Dit meer vulde zich in de loop der jaren met klei, eerst vanuit de Amstel, later vanuit de Vecht. Het oermeer zelf verplaatste zich door de erosie van het veen geleidelijk naar het noordoosten. Zo ontstond het Naardermeer. De Vecht is tot de afdamming van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122 een getijdenrivier geweest en bracht dus zeeklei naar de polder. Geniet tijdens een wandeling of fietstocht van de vele bezienswaardigheden en vergeet de molens en forten Ossenmarkt en Uitermeer niet!

Als onderdeel van Fortenland deelt Weesp een rijke geschiedenis met de regio. Weesp is een dynamische stad. In het centrum staan veel monumenten en daar kunt u ook lokale specialiteiten als chocolade, bier en jenever proeven.

Maarssen
Maarssen is een dorp in de Nederlandse gemeente Stichtse Vecht, in de provincie Utrecht. De locatie is ten noorden van de stad Utrecht. Maarssen ligt behalve aan de rivier de Vecht ook aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Maarssen was in de middeleeuwen een belangrijke plaats voor turfwinning. Later hebben in deze omgeving een aantal rijke families uit Amsterdam hun landhuizen gebouwd, die u nog steeds kunt bewonderen. Vanaf het water lijkt Maarssen wel een beetje op een soort ‘Klein Amsterdam’: de rijke Amsterdammers bouwden hier niet alleen buitenhuizen, zoals elders aan de Vecht, maar ook hun eigen Herengracht. Hieraan, maar ook aan Schippersgracht en Langegracht, staan panden met allerlei trap-, klok-, en halsgeveltjes. Goudestein in Maarssen was een van de eerste buitenplaatsen aan de Vecht: Goudestein werd rond 1620 gesticht door de Amsterdamse burgemeester Huydecoper. De stad is nu meer een voorstad van Utrecht, maar u kunt nog steeds het historische Maarssen-Dorp ten oosten van de stad bezoeken.

Utrecht
Utrecht is de vierde stad van Nederland en het oude gedeelte heeft veel bezienswaardigheden. Van de beroemde middeleeuwse Sint-Maartenskathedraal is nog maar de helft over sinds de verschrikkelijke storm van 1674. Deze stad dankt zijn charme aan de grachten met terrassen en groen aan weerszijden; u kunt er heerlijk rondwandelen, winkelen, borrelen en eten. Varend over de Oude Gracht kom je langs twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van Utrecht; de werfkelders en de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland. Door een dalende waterstand in de Utrechtse binnenstad werd het in de middeleeuwen mogelijk om de kelders van de (pak)huizen te verbinden met de laaggelegen ‘werven’ – lage kades waarop de werfkelders van de huizen die aan de gracht staan uitkomen. Hiermee ontstond midden in de stad een langgerekte binnenhaven met een dubbele kade.

Gorinchem
Gorinchem is een oude vestingstad die bij de plek ligt waar de Maas en de Linge in de Waal stromen en als Merwede verder gaan. De Linge loopt dwars door het centrum van de stad en heet op die plek Lingehaven. De vesting van Gorinchem is nog redelijk intact, een rondje over de stadwallen levert een mooie wandeling op.

Sommige bastions liggen er nog, omringd door een vestinggracht, waardoor het centrum van Gorinchem in feite een eiland vormt. Van de oude stadsmuren is alleen Dalempoort uit 1597, die over de rivier uitkijkt, overgebleven. In het centrum staan nog een paar 16de eeuwse huizen met prachtige namen als ‘Dit is Betlehem’ en ’t Coemt al van God’.

Heusden
Heusden Vesting is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een pareltje aan de Maas. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste water­burchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Het woord vestingstad zegt het eigenlijk al, Heusden is een stad met een rijk historisch verleden. Het leuke is, dat dit verleden in Heusden overal opnieuw zichtbaar is gemaakt. Overal waar je loopt of kijkt zie je het verleden herleven.

Boven op de vestingwallen van vestingstad Heusden heb je een mooi uitzicht over het Brabantse en Gelderse landschap, de Bergsche Maas en de gerestaureerde stad. Wandelend door de schilderachtige straatjes en smalle steegjes ontdek je tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met mooie gevelstenen.

De vesting heeft hierdoor een sfeervol karakter. Ondanks de vele monumentale panden die Heusden telt (134 panden in totaal), is het vestingstadje geen openluchtmuseum geworden, maar een stad waarin nog steeds gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Wie nu door Heusden loopt, ziet dat het resultaat verbluffend is. Niet alleen de vestingwerken, maar ook huizen en straten zijn in oude glorie gerestaureerd. Het is alsof je in de tijd verplaatst bent en alleen door een enkele passerende auto kom je weer even in het heden.

Het stratenplan van Heusden dateert nog uit de middeleeuwen. De stadsmuren, met kanonnen die dreigend over de Maas wijzen, de molens, de ommuurde haven, de kinderkopjes op de straten, al deze zaken ademen een sfeer van vroeger.

Kerkdriel
Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

Category: Mooiste routes
Deel online: