Reset Password

  • JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

Your search results
januari 4, 2019

Route 5 – One Way

7 dagen | 232 km | ±25,5 vaaruren | 8 sluizen

Dag:Route:
Dag 1Vertrek vanuit Kerkdriel richting Woudrichem
Dag 2Richting Gouda
Dag 3Richting Aalsmeer / Westeinder
Dag 4Richting Amsterdam
Dag 5Richting Breukelen / Utrecht
Dag 6Richting Nieuwegein
Dag 7Aankomst in (Montfoort) / IJsselstein

PLATTEGROND BEKIJKEN?

Bekijk hier de plattegrond van deze vaarroute

Woudrichem
Woudrichem of ‘Woerkum’, zoals de inwoners zelf zeggen – is gelegen aan de druk bevaren driesprong Waal, Merwede, en Afgedamde Maas. Deze ligging zorgde in vroeger tijden voor inkomsten (in de middeleeuwen mocht Woudrichem riviertol heffen) en voor voedsel met name zalmvisserij). Door de strategische ligging werd Woudrichem in de Tachtigjarige Oorlog na een verwoestende brand omgevormd tot een vestingstadje. Tot op de dag van vandaag liggen de bolwerken en ravelijnen ongeschonden om Woudrichem. Woudrichem is een intiem en gezellig stadje dat uitnodigt tot een langer verblijf. Het Visserijmuseum is een bezoek meer dan waard. Vanuit Woudrichem gaat er een veerpontje naar Slot Loevestein.

Slot Loevestein werd van 1357 tot 1368 gebouwd. Door de strategische ligging had het kasteel een belangrijke functie in de defensie van de Hollandse graven in hun strijd met de hertogen van Gelre. Maar het bekendst is Slot Loevestein natuurlijk door de ontsnapping per boekenkist, van Hugo de Groot. In de 17de eeuw deed Loevestein namelijk diens als gevangenis. Filosoof, theoloog en jurist Hugo de Groot, de grondlegger van het volkerenrecht, zat gevangen in Loevestein omdat hij beschouwd werd als tegenstander van de bestuurders van de republiek. Na twee jaar gevangenschap wist hij met de boekenkist naar Gorinchem te ontsnappen. Slot Loevestein is geopend voor het publiek.

Gouda
Hoewel buitenlanders bij Gouda direct aan kaas denken, denken de meeste Nederlanders aan de oude stad die aan de samenvloeiing van de Hollandse IJssel en de Gouwe ligt. Gouda is bekend om zijn Sint-Janskerk, met oude gebrandschilderde ramen die ongeschonden de periode van de beeldenstormers hebben doorstaan. Op de Markt met het 15de-eeuwse stadhuis, een rank geheel van versieringen en torentjes, wordt in de zomermaanden een wekelijkse, drukbezochte Kaasmarkt gehouden. Om de Markt liggen de mooiste straten (en tevens de drukste winkelstraten) van de stad.

Aalsmeer
Het aan de Westeinderplassen gelegen Aalsmeer is een centrum van bloementeelt en vooral bloemenhandel. Dankzij de ligging vlak bij Schiphol is hier de grootste en bekendste bloemenveiling ter wereld ontstaan, van waaruit miljarden Nederlandse bloemen over de hele wereld geëxporteerd worden. De bloemveiling is te bezoeken. De Westeinderplas  herbergt het prachtige gebied de Bovenlanden. Kleine, door sloten verbonden akkers waar van oudsher de unieke seringenteelt plaats vindt.

Als bezoeker waan je je hier in de tuinbouw van weleer als je via de Bovenlanden een bezoek brengt aan de Historische Tuin. Op enkele minuten afstand van de oevers van de Westeinderplas bezoek je de grootste bloemenveiling van de wereld.  Via de sloten, langs de teeltakkers bereikt u de Dorpshaven in Aalsmeer waar u aanlegt voor de gezellige winkelstraat of een van de grotere supermarkten op loopafstand.

Ook biedt Aalsmeer meerdere kleine en grote horeca- en culturele gelegenheden. Het Crown Theater maar ook de bioscoop, bieden een enerverend programma aan een ieder die op zoek is  naar een avondje uit met allure. Veel evenementen vinden plaats op het water waardoor u zich als bootbezitter echt één voelt met evenementen als : Plaspop – watertheater, Vuur en licht, een waanzinnig mooi vuurwerk voorafgegaan door de verlichte botenshow en de Pramenrace, een gezellig spektakel met oude tuinderspramen. Het grootste wateroppervlak van de Hollandse Plassen maken  deze plas tot een geliefde trekpleister voor recreanten met kleine en grote vaartuigen. De vele Jachthavens bieden alle faciliteiten die een meerdaags verblijf op en om de plas mogelijk maken. De Westeinderplas bloeit en bruist!

Amsterdam
Amsterdam, de grootste stad van Nederland, is ooit begonnen als een vissersdorpje bij een dam in de monding van de Amstel. De Gouden Eeuw bracht de stad grote rijkdom; in die tijd werd dan ook de grachtengordel aangelegd, waaraan de rijke kooplieden een huis lieten bouwen. De grachten werden gegraven voor de ontwatering van de grond en als transportweg, de aarde die vrijkwam werd op de kanten opgeworpen voor hoogte en stevigheid. Hierop werden de huizen gebouwd. Amsterdam heeft tal van schatten en monumenten door zijn roerig verleden. Laat u verrassen door deze unieke, sprankelende stad. Omdat er in Amsterdam té veel te zien is om op te noemen onderstaand een kleine selectie van aanraders. Vergeet ook niet de Dam, de Westerkerk, het Rijksmuseum, van Gogh Museum, het Vondelpark, shoppen, terrassen én het uitgaansleven!

Ook bekend: de Wallen, de Jordaan etc.

 

  • Waterloopplein – Te bereiken varend over de Oude Schans, ligt tegenover het moderne gebouw van de Stopera, het Waterlooplein. Hier wordt alle dagen behalve zondag de beroemde vlooienmarkt gehouden.
  • Scheepvaartmuseum – In een schitterend gebouw, dat op zichzelf een eilandje in het Oosterdok is, bevindt zich het hernieuwde Scheepvaartmuseum. In het museum is veel aandacht voor de bepalende rol die de zee voor de Nederlandse cultuur heeft gespeeld. Ook we watersport- en maritieme kunst krijgen er ruim aandacht.
  • Nemo – Het gebouw waarin sciencecenter Nemo gehuisvest is, is duidelijk herkenbaar aan de groene kleur en de vorm, die aan een scheepsboeg doet denken. Hier kun je beleven hoe de wereld van wetenschap en technologie in elkaar zit, maar dan niet als in een stilstaand museum: je kunt het zelf ondergaan, met al je zintuigen. Leuk voor alle jonge onderzoekers én hun ouders!
  • Anne Frankhuis – In een smal grachtenpand uit 1635 is het Anne rankhuis gevestigd. Hier zat de familie Frank in de oorlogsjaren ondergedoken in het achterhuis, en hier werd na de arrestatie van de familie het bijzondere dagboek van Anne gevonden. In het Anne Frankhuis is het originele dagboek te bezichtigen. De in 1957 opgerichte Anne Frank Stichting zet zich in voor de strijd regen antisemitisme en racisme.

Breukelen
Breukelen is een dorp in de gemeente Stichtse Vecht in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt aan de rivier de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Behalve een gezellig dorpscentrum vind je in Breukelen vooral kastelen en buitenhuizen. Ten zuiden van Breukelen ligt Nijenrode aan het water. Het is een mooi geheel met slotgracht, ophaalbrug en allerlei bijgebouwen. Tegenwoordig is de Nyenrode Business University in het kasteel gevestigd. Verder ligt in Breukelen, vlak bij de brug, kasteel Gunterstein, met een mooi park waar je kunt wandelen. Grappig detail is dat de New Yorkse stadswijk Brooklyn een verbastering is van Breukelen. Toen in 1646 in Nieuw Nederland (het huidige New York) een nederzetting werd gesticht aan de oevers van de Hudson werd ze Breuckelen genoemd; in het Engels werd dit later verbasterd tot Brooklyn.

Utrecht
Utrecht is de vierde stad van Nederland en het oude gedeelte heeft veel bezienswaardigheden. Van de beroemde middeleeuwse Sint-Maartenskathedraal is nog maar de helft over sinds de verschrikkelijke storm van 1674. Deze stad dankt zijn charme aan de grachten met terrassen en groen aan weerszijden; u kunt er heerlijk rondwandelen, winkelen, borrelen en eten. Varend over de Oude Gracht kom je langs twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van Utrecht; de werfkelders en de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland. Door een dalende waterstand in de Utrechtse binnenstad werd het in de middeleeuwen mogelijk om de kelders van de (pak)huizen te verbinden met de laaggelegen ‘werven’ – lage kades waarop de werfkelders van de huizen die aan de gracht staan uitkomen. Hiermee ontstond midden in de stad een langgerekte binnenhaven met een dubbele kade.

Nieuwegein
Door en langs Nieuwegein lopen enkele kanalen, zoals het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Merwedekanaal. Vanuit het Merwedekanaal ontspringt de rivier de Hollandse IJssel en vanuit de Hollandse IJssel het riviertje de Kromme IJssel. Nieuwegein, gelegen aan de Lek, ligt in de provincie Utrecht, ten zuiden van de stad Utrecht.

In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw trok een grote golf van bewoners uit de grote steden in de Randstad naar omliggende steden. Met name rondom Utrecht lag het zwaartepunt. De regering vond behoud van het Groene Hart met zijn natuurlijke en landschappelijke waarden een belangrijk speerpunt. Reeds vanaf 1958 bestond bij het provinciebestuur van Utrecht het plan om het gebied tussen de dorpen Jutphaas en Vreeswijk volledig te gebruiken voor grootschalige woningbouw waardoor, met inbegrip van deze beide gemeenten een geheel nieuwe plaats zou ontstaan; Nieuwegein.

IJsselstein. (of Montfoort).
IJsselstein dankt zijn naam aan de Hollandse IJssel en ontstond als nederzetting in de buurt van kasteel IJsselstein, dat in 1279 voor het eerst wordt genoemd toen het in het bezit kwam van Gijsbrecht van Amstel. IJsselstein heeft een prachtige monumentale binnenstad met een gevarieerd winkelaanbod, terrassen en een gezellige weekmarkt. IJsselstein is ook een stad met een cultureel hart. Er is hier altijd wat te beleven voor jong en oud. Ontdek onze prachtige vestingstad boordevol monumenten en eigentijdse kunst en moderne architectuur. Oud en nieuw ontmoeten elkaar. In Jachthaven Marnemoende kunt u op de terugkomdag nog heerlijk lunchen of iets drinken.

Montfoort
Montfoort is een sfeervol stadje aan de IJssel. Het stadje ontstond ooit rond een gelijknamig kasteel uit de 12de eeuw. Het kasteel is er niet meer sinds de Fransen het in 1672 vernietigd hebben, het enige dat er nog van rest is de toegangspoort, die bestaat uit twee ronde torens. In de straten van Montfoort vind je overal mooie oude geveltjes en aan de IJssel, direct bij de brug, staat de mooie oude IJsselpoort. Het voormalig stadhuis, dat in feite één geheel met de IJsselpoort vormt, heeft een uitnodigend terras. Aan weerszijden van de brug in het centrum – bij de IJsselpoort – kunt u afmeren en overnachten. U ligt hier letterlijk “Onder de boompjes”. In Montfoort zijn ruim voldoende mogelijkheden om buiten de deur te eten. Ook is een leuke stadswandeling te boeken.

Category: Mooiste routes
Deel online: