Reset Password

  • JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

Your search results
maart 5, 2019

Route 9 – Miniweek 2

5 dagen

PLATTEGROND BEKIJKEN?

Bekijk hier de plattegrond van deze vaarroute

Maasbommel

Maasbommel is een dorp, voorheen stad in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal.

Uit archeologische opgravingen is gebleken dat het grondgebied van Maasbommel al in de Romeinse tijd bewoond is geweest. De nederzetting heeft in 1312 stadsrechten verkregen, en trad toe tot de Hanzesteden, maar behoort tegenwoordig tot de ‘kleine kernen’ en is in die zin uit geografisch en maatschappelijk oogpunt als dorp te kwalificeren. Het piepkleine stadje was in de middeleeuwen officieel een ‘bijstad’ van Nijmegen, dat een grote Hanzestad was. Uit toeristisch oogpunt wordt de plaats tegenwoordig wel weer als Hanzestad gepromoot: Maasbommel is in juni 2017 tijdens de Hanzedagen in Kampen officieel lid geworden van het Hanzeverbond.

De Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en handelssteden, ontstaan in de middeleeuwen.

Maasbommel heeft 5 gemeentelijke monumenten;

– De voormalige Hervormde kerk uit 1842 (Raadhuisdijk 19) is tegenwoordig in gebruik als trouwlocatie.

– Neogotische Sint Lambertuskerk (Raadhuisdijk 44) uit 1869. In de 13e eeuw kreeg Maasbommel haar eerste kerk. Deze is in 1812 afgebroken.

– Parochie H. Lambertus.

– Molen van Maasbommel.

– In 2014 is een standbeeld onthuld genaamd De Bennemaker. Dit betekent ‘mandenmaker’. Een groot deel van de Maasbommelse bevolking was vroeger namelijk werkzaam in de mandenmaak-industrie, waarbij je je van het industriële aspect niet teveel moet voorstellen: het was namelijk een noeste handenarbeid. Het beeld is vervaardigd t.g.v. het 55-jarig bestaan van de carnavalsvereniging.

Landschap, natuur en recreatie;

– O van Maasbommel ligt een grote waterrijke halvecirkelvormige inham. Tegenwoordig is dat het watersportgebied De Gouden Ham – waarvan het W deel onder dit dorp valt en het O deel onder buurdorp Appeltern – met o.a. jachthavens, campings en 46 waterwoningen. Bijzonder aan deze woningen is dat zij deels amfibisch zijn, deels permanent drijvend. Vanouds was dit een landtong op Brabants grondgebied, en liep de Maas hier met een meander langs de Bovendijk, Blauwe Sluis en Munsedijk. In de jaren dertig van de 20e eeuw zijn veel Maasmeanders afgesneden om de Maas een rechter verloop te geven, zo ook hier. De landtong kwam daarmee aan de Gelderse kant te liggen en ging dan ook over naar de provincie Gelderland, werd grotendeels afgegraven voor zandwinning, en vervolgens geschikt gemaakt voor waterrecreatie.

Mook/Plasmolen

Mook is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Mook en Middelaar en na Molenhoek de noordelijkste plaats in de provincie Limburg. Het is de hoofdplaats van deze gemeente. Mook ligt in een natuurlandschap aan de Maas. De omgeving is vrij heuvelachtig.

De gemeente Mook en Middelaar is de noordelijkste gemeente van de provincie Limburg. Men noemt dit prachtige gebied ook wel de brug tussen Maas en heuvelland. De heuvels, bos en heide maken grote delen van de gemeente tot bijzonder natuurgebied. Houdt u veel van wandelen? Samen even heerlijk de natuur in?

Op de Mookerschans, Natuurpark de Zandberg of de Heumense schans kunt u heerlijk genieten van een prachtig uitzicht over de Maasvallei, de Mookerplas en het Brabantse en Limburgse land. Tot wel 60 tot 80 meter boven NAP.

Waterpret beleven;
Houdt u van watersport? De Maas en de Mookerplas bieden verschillende recreatiemogelijkheden. De grote camping, jachthavens, dagrecreatiestranden en bijbehorende voorzieningen en de nodige restaurants waar u heerlijk kunt eten zorgen voor een zeer compleet vakantiegevoel aan het water.

Sprookjesachtige Plasmolen
De Camping en de Jachthaven Eldorado lijken bijna één met het sprookjesachtige Plasmolen. Vanaf de camping en jachthaven loop je naar een unieke locatie vol met gezellige restaurants en terrassen met voor ieder wat wils. Dit maakt uw vakantie echt compleet.

De Mookerplas ligt middenin een heuvelachtig gebied, dat bij uitstek geschikt is voor wandelingen. Vlak bij de plas ligt het bosachtige gebied rond de Sint-Jansberg, waar vele beekjes de hellingen doorsnijden. En op ongeveer een half uur lopen vanaf de Mookerplas ligt de hooggelegen Mookerheide, waar in 1574 de Slag op de Mookerheide plaatsvond en waar nu kudden Schotse hooglanders grazen. Het uitzicht vanaf de heuvelachtige en zacht glooiende heide is schitterend: in de diepte ligt de Maas, met aan de overkant het stadje Cuijk met zijn typische’ dubbele’ kerktoren. Monumenten in Mook: Twee schansen (de Mookerschans en de Heumenseschans), beide uit de 17e eeuw, De Sint-Antonius Abtkerk.

Bij de kerk werd in 2008 het Monument voor het kunstenaarsverzet geplaatst, Mook War Cemetery, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Dwaallichtjes.

Tiel

Tiel is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland.De stad ligt ingeklemd tussen de rivieren de Waal, de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal. Tiel, stad van Flipje en centrum van de Betuwe, is een gastvrije, bruisende en ondernemende plaats. Centraal gelegen en daardoor ideaal om te fietsen, varen, wandelen, shoppen en evenementen te bezoeken.

Tiel is vooral een fruitstad. Veel staat in het teken van fruit. Niet voor niets wordt de Betuwe met fruit geassocieerd en dat ziet u ook terug in de stad en de omgeving. Denk aan Flipje, het vrolijke fruitbaasje van de jamfabriek. Denk aan Appelpop, het landelijk bekende gratis popfestival, of het jaarlijkse Fruitcorso dat grote bezoekersaantallen naar de stad trekt.

Ook op cultureel gebied is er van alles te beleven in Tiel. In het Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof kun je tijdens het theaterseizoen genieten van de vele prachtige voorstellingen. Een aanwinst is het nieuwe cultuurgebouw Zinder. Dit nieuwe onderkomen is in najaar 2017 geopend door Hare Majesteit Prinses Beatrix en vormt hét centrum voor de kunsten, het poppodium, de kunstuitleen, de expositieruimte en de bibliotheek. Een bezoek meer dan waard.

Bij een bezoek aan Tiel mag een bezoek aan het Flipje & Streekmuseum niet ontbreken. Daar vindt u alles over geschiedenis van Tiel en Flipje.

Alem

Alem is een (klein) Nederlands dorp (666 inwoners) in de Gelderse gemeente Maasdriel, gelegen aan de Maas.

Lag Alem vroeger op een soort vooruitgeschoven schiereiland dat omringd werd door een maasmeander, sinds de Maasverbeteringswerken ligt het vrijwel op een eiland. De Brabantse wal kan via een pontveer bereikt worden dat over de nieuwe Maasbedding vaart, terwijl de oude meander tot een recreatiegebied is omgevormd. De meander is echter onderbroken, zodat er een verkeersweg naar de voormalige Gelderse oever voert.

De reden om Alem op te nemen in deze route; Breng vooral een bezoek aan het gezellige havenrestaurant!

Kerkdriel

Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

Category: Mooiste routes
Deel online: