ROUTE 9
5 Dagen
?km
? vaaruren
? sluizen
Uit archeologische opgravingen is gebleken dat het grondgebied van Maasbommel al in de Romeinse tijd bewoond is geweest. De nederzetting heeft in 1312 stadsrechten verkregen, en trad toe tot de Hanzesteden, maar behoort tegenwoordig tot de ‘kleine kernen’ en is in die zin uit geografisch en maatschappelijk oogpunt als dorp te kwalificeren. Het piepkleine stadje was in de middeleeuwen officieel een ‘bijstad’ van Nijmegen, dat een grote Hanzestad was. Uit toeristisch oogpunt wordt de plaats tegenwoordig wel weer als Hanzestad gepromoot: Maasbommel is in juni 2017 tijdens de Hanzedagen in Kampen officieel lid geworden van het Hanzeverbond.
Mook is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Mook en Middelaar en na Molenhoek de noordelijkste plaats in de provincie Limburg. Het is de hoofdplaats van deze gemeente. Mook ligt in een natuurlandschap aan de Maas. De omgeving is vrij heuvelachtig.
Tiel is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland.De stad ligt ingeklemd tussen de rivieren de Waal, de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal. Tiel, stad van Flipje en centrum van de Betuwe, is een gastvrije, bruisende en ondernemende plaats. Centraal gelegen en daardoor ideaal om te fietsen, varen, wandelen, shoppen en evenementen te bezoeken.
Lag Alem vroeger op een soort vooruitgeschoven schiereiland dat omringd werd door een maasmeander, sinds de Maasverbeteringswerken ligt het vrijwel op een eiland. De Brabantse wal kan via een pontveer bereikt worden dat over de nieuwe Maasbedding vaart, terwijl de oude meander tot een recreatiegebied is omgevormd. De meander is echter onderbroken, zodat er een verkeersweg naar de voormalige Gelderse oever voert.
Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.