ROUTE 11
14 Dagen
313 km
± 38 vaaruren
21 sluizen
Stad 1
's-Hertogenbosch
Stad 2
Veghel
Stad 3
Helmond
stad 4
Nederweert
Stad 5
Maastricht
Stad 6
Roermond
Stad 7
Venlo
Stad 8
Arcen
Stad 9
Het Leukermeer
Stad 10
Gennep
Stad 11
De Mookerplas
Stad 12
Grave
Stad 13
Ravenstein
Stad 14
Kerkdriel
De naam ’s-Hertogenbosch staat voor Brabantse gezelligheid maar de stad heeft veel meer te bieden. Je bent niet in ’s-Hertogenbosch geweest als je geen bezoek hebt gebracht aan de beroemde Sint-Janskathedraal. De centraal in de stad gelegen Markt is dé plek voor koffie met een Bossche Bol (een grote slagroomsoes met een dikke laag chocolade eromheen. Een leuke manier om de stad te verkennen is een vaartochtje met de rondvaart over de Binnen-Dieze. Dit oude riviertje ligt voor een groot gedeelte onder de gewelven van de gebouwen van de stad.
Veghel is door zijn ligging tussen ’s-Hertogenbosch en Helmond een logische tussenstop aan de Zuid-Willemsvaart. Hoewel Veghel al in de middeleeuwen ontstaan is, is er uit die periode niets meer over. Aan de hoofdstraat staan nog een paar monumentale gebouwen. Tegenwoordig is Veghel een belangrijk centrum in de voedingsmiddelenindustrie.
Vroeger ging de doorgaande scheepvaart dwars door het centrum van Helmond, maar sinds 1993 loopt de Zuid-Willemsvaart met een grote boog om het centrum heen.
Nederweert ligt aan een kruispunt van kanalen: hier komen de Zuid-Willemsvaart, de Noordervaart en het Kanaal Wessem-Nederweert bij elkaar. De laatste twee kanalen zorgen ooit voor de afvoer van de turf uit de Peel en grind uit de Maasplassen. Nederweert is een aardig dorpje zonder veel hoogtepunten, maar wel geschikt voor een aangename tussenstop. Nederweert heeft een passantenhaventje aan het kanaal.
Maastricht is niet in een paar zinnen te beschrijven. Want deze stad heeft het allemaal! Cultuur én natuur. Historische panden én hippe designwinkels. Gezellige terrassen én chique restaurants. Grotten én torens. Stadsmuren én waterwegen. Bruisende evenementen én hellingen met wijnranken. Al meer dan 2000 jaar is Maastricht een geliefd plekje om te zijn. En om van te genieten! Een stad aan een rivier heeft extra charme. En zo is het ook met Maastricht. Terrasjes langs het water, shoppen aan weerszijden van de oude St. Servaasbrug, dineren aan historische binnenhaven, varen langs bruggen en torens; langs het water bruist de stad. Leven is hier genieten.
Roermond heeft een lange geschiedenis, maar de laatste jaren heeft de oude stad zich, dankzij haar ligging in het plassengebied van Midden-Limburg, ontwikkeld tot watersportcentrum. Tegenwoordig is Roermond dan ook zo’n beetje het Sneek van Midden-Limburg. Bezienswaardige kerken zijn de Sint-Christoffelkathedraal en vooral de 13de-eeuwse Munsterkerk.
Venlo ligt aan beide oevers van de Maas; de overkant heet Blerick. Het oude stadscentrum van Venlo is voorzien van een levendig winkelcentrum. Aan de Markt staat het bezienswaardige stadhuis uit 1569. Verdere historische gebouwen zijn de Sint-Martinuskerk uit de 15de eeuw en de voormalige Latijnse school Ald Weishoes uit 1611.
Arcen is beroemd om zijn kasteeltuinen, die op loopafstand van het passantenhaventje liggen. Deze tuinen zijn beslist een bezoek waard. Delen van het naast de tuinen liggende kasteel uit 1653 zijn open voor publiek. Vlag bij het kasteel staat de Wymarse Molen, die ooit bij het kasteel hoorde. Dit is een oude waterratmolen, waarin graanbranderij De IJsvogel jenevers en likeuren distilleert. Ook het dorp Arcen, dat bekend staat om het hier gebrouwen Hertog Jan-bier, is sfeervol.
Het Leukermeer ligt in een prachtige, beboste omgeving, die uitnodigt tot wandelen. Bijvoorbeeld naar het in de buurt gelegen dorpje Well, waar een middeleeuwse waterburcht staat met mooie tuinen eromheen.
Gennep, gelegen aan de Paesplas. Dit stadje heeft een historische stadskern, met een 17de eeuws stadhuis aan de Markt. Buiten het centrum staat nog een overgebleven stuk middeleeuwse stadsmuur.
De Mookerplas ligt middenin een heuvelachtig gebied, dat bij uitstek geschikt is voor wandelingen. Vlak bij de plas ligt het bosachtige gebied rond de Sint-Jansberg, waar vele beekjes de hellingen doorsnijden. En op ongeveer een half uur lopen vanaf de Mookerplas ligt de hooggelegen Mookerheide, waar in 1574 de Slag op de Mookerheide plaatsvond en waar nu kudden Schotse hooglanders grazen.
Grave is een oud vestingstadje, dat in de 11de eeuw werd gesticht. Na vele belegeringen zijn alleen de Hampoort en een paar versterkte kaden aan de Maas nog over van de oorspronkelijke vesting. Ook het soms zeer hoge ater van de Maas was een gevreesde vijand; daarom staan er nog steeds (net als in Blokzijl) twee zogenaamde hoogwaterkanonnen op de wallen van het stadje, die de bevolking konden waarschuwen. In het centrum staan nog veel oude huizen met prachtige geveltjes en een 17de eeuws stadhuis, dat ook als waag en rechtbank heeft dienstgedaan.
Ravenstein is ook een klein maar gezellig stadje. Het is nog deels omgeven door vestingwerken, er zijn overblijfselen van een oude stadspoort en ook zie je diverse oude panden, zoals het aan het Markplein gelegen Raadhuis.
Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.