ROUTE 10
14 Dagen
367 km
± 44,5 vaaruren
15 sluizen
Stad 1
Woudrichem
Stad 2
Nieuwegein
Stad 3
Oudewater
stad 4
Gouda
Stad 5
Rotterdam
Stad 6
Delft
Stad 7
Den Haag
Stad 8
Leiden
Stad 9
Kagerplassen
Stad 10
Amsterdam
Stad 11
Weesp
Stad 12
Maarssen
Stad 13
Utrecht
Stad 14
Gorinchem
Stad 15
Heusden
Stad 16
Kerkdriel
Woudrichem – of ‘Woerkum’, zoals de inwoners zelf zeggen – is gelegen aan de druk bevaren driesprong aal, Merwede, en Afgedamde Maas. Deze ligging zorgde in vroeger tijden voor inkomsten (in de middeleeuwen mocht Woudrichem riviertol heffen) en voor voedsel met name zalmvisserij). Door de strategische ligging werd Woudrichem in de Tachtigjarige Oorlog na een verwoestende brand omgevormd tot een vestingstadje. Tot op de dag van vandaag liggen de bolwerken en ravelijnen ongeschonden om Woudrichem. Woudrichem is een intiem en gezellig stadje dat uitnodigt tot een langer verblijf. Het Visserijmuseum is een bezoek meer dan waard. Vanuit Woudrichem gaat er een veerpontje naar Slot Loevestein.
Nieuwegein Door en langs Nieuwegein lopen enkele kanalen, zoals het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Merwedekanaal. Vanuit het Merwedekanaal ontspringt de rivier de Hollandse IJssel en vanuit de Hollandse IJssel het riviertje de Kromme IJssel. Nieuwegein, gelegen aan de Lek, ligt in de provincie Utrecht, ten zuiden van de stad Utrecht.
De oudste stad in het Groene Hart is gelegen in een prachtig groene landschappelijke omgeving. Internationaal bekend om de sfeervolle en monumentale binnenstad. Breng wat tijd door in het historische beschermde stadscentrum en bezoek de beroemde ‘Heksenwaag’, een weegschaal waarop mensen beschuldigd van hekserij een eerlijke kans kregen om te bewijzen dat ze onschuldig waren. Het centrum van Oudewater is een mooi geheel van oude huizen met trapgevels en luiken. Veel van de huizen zijn in dezelfde stijl gebouwd. Dit komt omdat Oudewater in 1575 door Spaanse troepen geheel werd verwoest; in de periode hierna werd het stadje in één stijl herbouwd.
Hoewel buitenlanders bij Gouda direct aan kaas denken, denken de meeste Nederlanders aan de oude stad die aan de samenvloeiing van de Hollandse IJssel en de Gouwe ligt. Gouda is bekend om zijn Sint-Janskerk, met oude gebrandschilderde ramen die ongeschonden de periode van de beeldenstormers hebben doorstaan.
Dankzij de gunstige ligging midden in de delta waar de belangrijke rivieren Schelde, Maas en Rijn in zee uitmonden is Rotterdam uitgegroeid tot wereldhaven en centrum van scheepvaart. Wat Rotterdam aan oude monumenten te kort komt, maakt de havenstad goed aan moderne architectuur; voor de liefhebber zijn het centrum en de Kop van Zuid zeer aantrekkelijk. Voor de watersporter is het interessant een bezoekje te brengen aan het Scheepvaartkwartier of de Oude Haven, maar vooral aan het Maritiem Museum, waar oude schepen, kranen en bruggen voor het decor zorgen. De voormalige zeehaven van Delft, Delftshaven, is een van de weinige historische buurten van de stad. Bezoek ook zeker de Euromast!
Delft was vroeger een van de belangrijkste steden van Nederland. Dit is nog goed te zien aan wie hier zoal begraven ligt: in de Oude Kerk vind je de grafstenen van zeehelden Maarten Tromp en Piet Hein, de schilder Johannes Vermeer en de wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek. In de Nieuwe Kerk vind je het mausoleum van Willem van Oranje en het graf van Hugo de Groot. En natuurlijk bevindt zich in de Nieuwe Kerk ook het familiegraf van de Koninklijke familie.
In Den Haag zetelt de regering van Nederland. De kleine straatjes rond het Binnenhof worden beschouwd als het culturele centrum van de stad. Ontdek de pleinen en indrukwekkende monumenten van de stad, zoals het beroemde Vredespaleis – het huis van het Internationale Gerechtshof in Den Haag, Binnenhof: het politiek hart van Nederland,
Na Amsterdam is Leiden de stad met het meeste water binnen de singels. Er wordt regelmatig een dagtocht (grachtenroute) georganiseerd die dwars door het hart van de oude stad Leiden voert. Langs het water tref je statige oude herenhuizen, gezellige terrassen, verstilde grachtjes en weidse, door hoge bomen omzoomde singels.
Land van poelen tussen polders, kust en stad. Dit land verbindt de oude akkerbouwpolders, de bollenstreek en Leiden. In de directe omgeving kom je deze drie cultuurhistorische werelden tegen in vele vormen zoals: de musea, bijzondere routes maar ook de verkoop van streekproducten en bijvoorbeeld de rondwandeling op Kaag eiland. Stuk voor stuk worden deze werelden ontsloten via een bont netwerk van vele soorten vaarwegen, door de polder en grachten in de stad helemaal tot aan de kust.
Amsterdam, de grootste stad van Nederland, is ooit begonnen als een vissersdorpje bij een dam in de monding van de Amstel. De Gouden Eeuw bracht de stad grote rijkdom; in die tijd werd dan ook de grachtengordel aangelegd, waaraan de rijke kooplieden een huis lieten bouwen. De grachten werden gegraven voor de ontwatering van de grond en als transportweg, de aarde die vrijkwam werd op de kanten opgeworpen voor hoogte en stevigheid. Hierop werden de huizen gebouwd. Amsterdam heeft tal van schatten en monumenten door zijn roerig verleden. Laat u verrassen door deze unieke, sprankelende stad. Omdat er in Amsterdam té veel te zien is om op te noemen onderstaand een kleine selectie van aanraders. Vergeet ook niet de Dam, de Westerkerk, het Rijksmuseum, van Gogh Museum, het Vondelpark, shoppen, terrassen én het uitgaansleven!
Weesp is een van de veertien vestingsteden van ons land. Aan de schansen en andere verdedigingswerken uit latere tijd is nog te zien dat de stad deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Weesp is onder andere twee torenforten rijk: Fort Ossenmarkt en Fort Uitermeer. In de veertiende eeuw zorgden de eerste bierbrouwerijen en daarna jeneverstokerijen voor grote perioden van welvaart en bloei. Van die welvaart getuigen het fraaie door Husly gebouwde stadhuis en de Grote of Laurenskerk met zijn speelse Hemonycarillon. Het stadhuis uit de 18e eeuw is een statig, neoclassicistisch gebouw met een gevel van zandsteen. In dit gebouw vindt u op de tweede verdieping het Gemeentemuseum.
Maarssen is een dorp in de Nederlandse gemeente Stichtse Vecht, in de provincie Utrecht. De locatie is ten noorden van de stad Utrecht. Maarssen ligt behalve aan de rivier de Vecht ook aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Maarssen was in de middeleeuwen een belangrijke plaats voor turfwinning. Later hebben in deze omgeving een aantal rijke families uit Amsterdam hun landhuizen gebouwd, die u nog steeds kunt bewonderen. Vanaf het water lijkt Maarssen wel een beetje op een soort ‘Klein Amsterdam’: de rijke Amsterdammers bouwden hier niet alleen buitenhuizen, zoals elders aan de Vecht, maar ook hun eigen Herengracht. Hieraan, maar ook aan Schippersgracht en Langegracht, staan panden met allerlei trap-, klok-, en halsgeveltjes.
Utrecht is de vierde stad van Nederland en het oude gedeelte heeft veel bezienswaardigheden. Van de beroemde middeleeuwse Sint-Maartenskathedraal is nog maar de helft over sinds de verschrikkelijke storm van 1674. Deze stad dankt zijn charme aan de grachten met terrassen en groen aan weerszijden; u kunt er heerlijk rondwandelen, winkelen, borrelen en eten. Varend over de Oude Gracht kom je langs twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van Utrecht; de werfkelders en de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland.
Gorinchem is een oude vestingstad die bij de plek ligt waar de Maas en de Linge in de Waal stromen en als Merwede verder gaan. De Linge loopt dwars door het centrum van de stad en heet op die plek Lingehaven. De vesting van Gorinchem is nog redelijk intact, een rondje over de stadwallen levert een mooie wandeling op.
Heusden Vesting is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een pareltje aan de Maas. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Het woord vestingstad zegt het eigenlijk al, Heusden is een stad met een rijk historisch verleden. Het leuke is, dat dit verleden in Heusden overal opnieuw zichtbaar is gemaakt. Overal waar je loopt of kijkt zie je het verleden herleven.
Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.