JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

ROUTE 2

MINIWEEK 1

kalender

5 Dagen

afstand

114 km

klok

± 13,5 vaaruren

slot

4 sluizen

blauwe lijn

Stad 1

Heusden

blauwe lijn

Stad 2

Woudrichem

blauwe lijn

Stad 3

Gorinchem

blauwe lijn

Stad 4

Geertruidenberg - Biesbosch

blauwe lijn

Stad 5

Kerkdriel

BEKIJK DE KAART arrow
heusden

HEUSDEN

Heusden Vesting is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een pareltje aan de Maas. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste water¬burchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Het woord vestingstad zegt het eigenlijk al, Heusden is een stad met een rijk historisch verleden. Het leuke is, dat dit verleden in Heusden overal opnieuw zichtbaar is gemaakt. Overal waar je loopt of kijkt zie je het verleden herleven.

WOUDRICHEM

Gezellig en sfeervol: het vestingstadje Woudrichem - of 'Woerkum', zoals de inwoners het noemen - ligt aan de drukke scheepvaartdriehoek van de Waal, Merwede en Afgedamde Maas. In vroegere tijden zorgde deze ligging voor inkomsten (in de middeleeuwen mocht Woudrichem rivierrechten innen) en voedsel (vooral zalmvisserij). Vanwege de strategische ligging werd Woudrichem tijdens de Tachtigjarige Oorlog na een verwoestende brand uitgebouwd tot vestingstad. Tegenwoordig zijn de bastions en ravelijnen rond Woudrichem nog steeds intact. Woudrichem is een intiem en gezellig stadje dat uitnodigt tot een verblijf. Het visserijmuseum is zeker een bezoek waard. Vanuit Woudrichem gaat er een veerboot naar Slot Loevestein. Slot Loevestein is gebouwd tussen 1357 en 1368. Door de strategische ligging had het slot een belangrijke functie in de verdediging van de graven van Holland in hun strijd tegen de hertogen van Gelre. Maar Slot Loevestein is natuurlijk vooral bekend vanwege de ontsnapping van Hugo de Groot met een doos boeken. In de 17e eeuw diende Loevestein als gevangenis. De filosoof, theoloog en jurist Hugo de Groot, de grondlegger van het internationale recht, werd in Loevestein gevangen gezet omdat hij werd beschouwd als een tegenstander van de bestuurders van de Republiek. Na twee jaar gevangenschap wist hij met de boekenkist te ontsnappen naar Gorinchem. Slot Loevestein is opengesteld voor publiek.

woudrichem
gorinchem

GORINCHEM

Gorinchem is een oude vestingstad die bij de plek ligt waar de Maas en de Linge in de Waal stromen en als Merwede verder gaan. De Linge loopt dwars door het centrum van de stad en heet op die plek Lingehaven. De vesting van Gorinchem is nog redelijk intact, een rondje over de stadwallen levert een mooie wandeling op.

GEERTRUIDENBERG - BIESBOSCH

Geertruidenberg Vestingstad aan de Biesbosch. Zin in een leuk dagje uit? Kom dan zeker naar de gemeente Geertruidenberg. Eén gemeente, drie kernen, elk met een eigen karakter. Je geniet er op allerlei manieren van cultuur, natuur en gezelligheid. Dompel je onder in het verleden van Geertruidenberg. Wandel langs de grachten, bastions en ravelijnen. Of ontspan op een terrasje met uitzicht op de bijzondere historische markt met zijn lindebomen, monumentale panden en de prachtige Geertruidskerk. Water is nog steeds erg belangrijk in Geertruidenberg. Er zijn diverse aanlegplaatsen voor passanten en aan de Timmersteekade liggen vijf historische werkschepen. Deze historische schepen hebben allemaal een geschiedenis met de gemeente Geertruidenberg en helpen het verleden weer zichtbaar te maken. Stadswandeling, torenwandeling, kunstwerken en bezichtiging/rondleiding; voormalig gemeentehuis, Geertruidskerk, Museum de Roos.
Nationaal Park Biesbosch biedt een unieke natuurbeleving als een van de weinige zoetwatergetijdengebieden in Europa. Dit avontuurlijke labyrint van rivieren, waterbekkens en wilgenbossen ligt op 5 km van het centrum van Dordrecht. De rivier de Nieuwe Merwede doorkruist het natuurgebied, waardoor een deel van het nationaal park op het Eiland van Dordrecht ligt en een deel in Noord-Brabant. Verken deze ruige natuur per fluisterboot, kano, sup of te voet. Let op de vele vogels, vissen en misschien zelfs een bever! Rust en ruimte in de Biesbosch. Bent u op zoek naar meer rust en groen, dan biedt Nationaal Park de Biesbosch een unieke natuurbeleving. In de Biesbosch kom je prachtige vogels tegen zoals de reiger, de fuut, de ijsvogel en de blauwborst. En misschien ziet u ook wel een van de bevers die in de moerassen hun burcht hebben gebouwd. Bij het Biesboschcentrum Dordrecht ligt een gerenoveerd BeverBos waar je kunt ontdekken hoe bevers leven. Het Biesboschcentrum biedt een speurtocht aan door het beverbos. Centraal staat het Biesboschcentrum Dordrecht. Het centrum heeft een metamorfose ondergaan en als je binnenkomt, kun je niet anders dan versteld staan. Je leert er alles over de vijf Biesbosch-thema's: Water, Planten, Bevers, Grienden en Vogels. Elk van de vijf thema's heeft zijn eigen pad. Al wandelend kom je steeds meer te weten over de Biesbosch. Vanuit het bezoekerscentrum kun je wandelen, fietsen en varen. U kunt rondleidingen, wandelingen, kano- en boottochten boeken of een kano, fluisterboot of sup huren.

geertruidenberg-biesbosch
kerkdriel

KERDRIEL

Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

LAST-MINUTE'S !

NIEUWE CRUISES!

Prijzen

2024