JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

ROUTE 3

Rondje Heusden – Woudrichem – Aalst – ’s-Hertogenbosch

calender

Midweek
5 dagen

afstand

105 km

klok

± 13 vaaruren

slot

4 sluizen

blauwe lijn

Dag 1

Vertrek vanuit Kerkdriel naar Heusden

blauwe lijn

Dag 2

Richting Woudrichem

blauwe lijn

Dag 3

Richting Aalst / Esmeer

blauwe lijn

Dag 4

Richting 's-Hertogenbosch

blauwe lijn

Dag 5

Richting Kerkdriel

BEKIJK DE KAART arrow

ZIEN & DOEN:

Kerkdriel of Driel is een Nederlands dorp, gelegen aan de Maas. Het dorp telt 7.960 inwoners. Het behoort tot de Gelderse gemeente Maasdriel. Vooral bekend in Kerkdriel is recreatie gebied de Zandmeren waar ook de jachthavens gevestigd zijn. Rondom de Zandmeren kun je een heerlijke wandeling maken. Ook is een bezoek aan het Trekponte ‘Zandpontje’een mooie beleving. Aan de Zandmeren vind je restaurant Dukdalf, Restaurant Brandend Zand en Paviljoen 212. Het centrum van Kerkdriel heeft 2 grote supermarkten en diverse andere winkels. Ook voldoende gezellige café ’s en restaurants (Bij sommige ook afhalen / bezorgen mogelijk) Op vrijdagmiddag is de weekmarkt op het bekende Monseigneur Zwijsenplein.

heusden

HEUSDEN

Heusden Vesting is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een pareltje aan de Maas. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste water-burchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Het woord vestingstad zegt het eigenlijk al, Heusden is een stad met een rijk historisch verleden. Het leuke is, dat dit verleden in Heusden overal opnieuw zichtbaar is gemaakt. Overal waar je loopt of kijkt zie je het verleden herleven.

WOUDRICHEM

Woudrichem - of ‘Woerkum’, zoals de inwoners zelf zeggen - is gelegen aan de drukbevaren driesprong Waal, Merwede, en (Afgedamde) Maas. Deze ligging zorgde in vroeger tijden voor inkomsten (in de middeleeuwen mocht Woudrichem riviertol heffen) en voor voedsel met name zalmvisserij). Door de strategische ligging werd Woudrichem in de Tachtigjarige Oorlog na een verwoestende brand omgevormd tot een vestingstadje. Tot op de dag van vandaag liggen de bolwerken en ravelijnen ongeschonden om Woudrichem. Woudrichem is een intiem en gezellig stadje dat uitnodigt tot een langer verblijf. Het Visserijmuseum is een bezoek meer dan waard. Vanuit Woudrichem gaat er een veerpontje naar Slot Loevestein. Slot Loevestein werd van 1357 tot 1368 gebouwd. Door de strategische ligging had het kasteel een belangrijke functie in de defensie van de Hollandse graven in hun strijd met de hertogen van Gelre. Maar het bekendst is Slot Loevestein natuurlijk door de ontsnapping per boekenkist, van Hugo de Groot. In de 17de eeuw deed Loevestein namelijk diens als gevangenis. Filosoof, theoloog en jurist Hugo de Groot, de grondlegger van het volkerenrecht, zat gevangen in Loevestein omdat hij beschouwd werd als tegenstander van de bestuurders van de republiek. Na twee jaar gevangenschap wist hij met de boekenkist naar Gorinchem te ontsnappen. Slot Loevestein is geopend voor het publiek.

woudrichem
aalst

AALST

Aalst ligt in de Bommelerwaard, aan de Afgedamde Maas.
En daar ligt het al eventjes, in ieder geval sinds het jaar 814 toen het voor het eerst vermeld werd.
Buurtschap De Rietschoof
Jarenlang hielden de twee steenfabrieken 'De Rijswaard' en 'De Rietschoof' veel gezinnen in Aalst aan het werk. Inmiddels heeft De Rietschoof de deuren gesloten en zijn de gebouwen grotendeels gesloopt. De Rietschoof is nu nog altijd een buurtschap en op het fabriekterrein is een camping ontstaan. De nabijgelegen jachthaven is een populaire aanlegplaats voor de pleziervaart.
Het Esmeer
Even verderop vinden we de tweede camping van het dorp: Recreatiepark Het Esmeer, met een jachthaven en een prachtige (water) speeltuin die in 2013 werd aangelegd in het naburige Recreatiegebied De Neswaarden.
Kasteel
Iets minder bekend is dat Aalst ook een kasteel had. De laatste resten daarvan zijn eind 19e eeuw gesloopt. Alles wat nu rest is een deel van de oude slotgracht. Twee beeldjes (Adam en Eva) zijn uit het kasteel gered en zijn ingemetseld in het huis van de schout. Toen ook dat gesloopt werd verhuisden ze naar een bungalow aan de Dorpsstraat.
Witte kerkje en Tr3s Tapas & Winebar
Andere bezienswaardigheden in Aalst zijn de witte Nederlands Hervormde Kerk en restaurant Tr3s Tapas & Winebar aan de afgedamde maas. aalst

's-Hertogenbosch

De naam ’s-Hertogenbosch staat voor Brabantse gezelligheid maar de stad heeft veel meer te bieden. Je bent niet in ’s-Hertogenbosch geweest als je geen bezoek hebt gebracht aan de beroemde Sint-Janskathedraal. De centraal in de stad gelegen Markt is dé plek voor koffie met een Bossche Bol (een grote slagroomsoes met een dikke laag chocolade eromheen. Een leuke manier om de stad te verkennen is een vaartochtje met de rondvaart over de Binnen-Dieze. Dit oude riviertje ligt voor een groot gedeelte onder de gewelven van de gebouwen van de stad. Ook de moeite waard de oude schepen die voor mooie gevels in de Binnenhaven liggen uit te rusten. (Gelegen vlak bij de passantenhaven in de Dommel).

den bosch
kerkdriel

KERKDRIEL

Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

LAST-MINUTE'S !

JULI AANBIEDINGEN !

NIEUWE CRUISES !

Prijzen

2024