ROUTE 3
5 Dagen
118 km
± 12,5 vaaruren
4 sluizen
s een zeer groot, indrukwekkend en gevarieerd waterrecreatiegebied in het land van Maas en Waal met tal van recreatiemogelijkheden. Alleen al het zandstrand is 700 meter lang! Mooie campings, jachthavens, restaurants, hotels, bootverhuur, rondvaarten, visserij, evenementenbedrijven en prachtige natuur maken een bezoek aan De Gouden Ham onvergetelijk. Van een middagje bij of op het water tot een hele vakantie, in De Gouden Ham hoeft u zich nooit te vervelen.
De Gouden Ham ligt tussen de dorpskernen Appeltern en Maasbommel. Het gebied heeft een open verbinding met de Maas en is daarom ideaal voor watersporters.
De Gouden Ham is mooi en veelzijdig! Campings, jachthavens en diverse restaurants, natuurlijk direct aan het water.
U kunt hier een dag doorbrengen met uw boot en/of overnachten in de natuur of in een van de jachthavens. Een zeer mooie natuur met veel dieren: Vogels, bevers, paarden en koeien. Een strandpaviljoen met een gezellig terras aan het water. Een echte speel- en klimtuin voor kinderen, diverse buitenactiviteiten.
Slecht weer op een dag? Bezoek dan Moeke Mooren voor een heerlijke maaltijd. U heeft uw eigen ligplaats voor de deur. In Maasbommel is een bakker, een supermarkt, enkele kleine winkels en restaurants. Ook is er een Solexmuseum en kunt u motoren van vroeger huren. Ook in de omgeving is veel te doen. In Alphen aan de Maas is een tingieterij die demonstraties en excursies aanbiedt, en in Appeltern kunt u de beroemde tuinen van Appeltern bezoeken. U kunt natuurlijk ook iets verder rijden en de Maas oplopen. Vanwege de vele binnenvaartschepen is het niet toegestaan om op 'De Maas' voor anker te gaan! Wel kunt u rustig aanmeren of zelfs overnachten aan de dode Maasarmen.
Aan de dode Maasarm bij Niftrik (de Loonse Waard) heeft u het laatste punt bereikt waar u in de natuur of in één van de twee jachthavens kunt overnachten. Als u doorvaart, kunt u nergens aanleggen. U bereikt dan de sluis van Grave.
Mook is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Mook en Middelaar en na Molenhoek de noordelijkste plaats in de provincie Limburg. Het is de hoofdplaats van deze gemeente. Mook ligt in een natuurlandschap aan de Maas. De omgeving is vrij heuvelachtig.
Tiel is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland.De stad ligt ingeklemd tussen de rivieren de Waal, de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal. Tiel, stad van Flipje en centrum van de Betuwe, is een gastvrije, bruisende en ondernemende plaats. Centraal gelegen en daardoor ideaal om te fietsen, varen, wandelen, shoppen en evenementen te bezoeken.
is een (klein) Nederlands dorp in de Gelderse gemeente Maasdriel, gelegen aan de Maas. Terwijl Alem vroeger op een soort vooruitgeschoven schiereiland lag, omgeven door een Maasbedding, ligt het sinds de uitbreiding van de Maas praktisch op een eiland. De Brabantse oever is per veerpont bereikbaar over de nieuwe Maasbedding, terwijl de oude meander is ingericht als recreatiegebied. De meander is echter onderbroken, zodat een verkeersweg leidt naar de voormalige Gelderse oever. Een reden om Alem in deze route op te nemen: Bezoek zeker het gezellige havenrestaurant!
Er zijn drie rijksmonumenten in Alem: de hervormde Sint Odradakerk, het Schöpfwerk 't Laag Hemaal (Sint Odradastraat 61) en het Schöpfwerk op de tegenoverliggende dijk. Beide gebouwen zijn tegelijkertijd gebouwd, rond 1930, en hebben de kenmerken van interbellum architectuur, sterk beïnvloed door de Delftse School. Er zijn 11 gemeentelijke monumenten in Alem: de pastorie/woning aan de Sint Odradastraat 2, de boerderij op nummer 4, de boerderij op nummer 6, het mortuarium en de kerkhofmuur op nummer 12, de herberg op nummer 5, de RK Hubertuskerk op nummer 7, de boerderij op nummer 9 en de grafheuvel aan De Steeg.
Ook het pompstation en het pomphuis staan op deze lijst. Landmuseum 't Schuurke is een museum met veel herkenbare voorwerpen uit grootmoeders tijd en landleven. Het museum biedt een schat aan voorwerpen, materialen en foto's uit Alem, zoals oude gebreide sokken en landbouwwerktuigen. Het museum is alleen op afspraak geopend. Tijdens carnaval heet Alem 't Spreeuwendurp. Elke 4e zaterdag in juni wordt een plein in het dorp omgetoverd voor het Alem Soup Festival. Muziek, een ontspannen sfeer en een kleinschalig decor zijn de hoofdingrediënten van dit evenement. En natuurlijk de soep. Vanuit Alem kunt u ook het 'Klompenpad' Alemschepad lopen (7 km).
Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.