JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

ROUTE 5

Natuur Route

calender

1 Week (7 nachten)

afstand

76 km

klok

± 13 vaaruren

slot

4 sluizen

blauwe lijn

Dag 1

Vertrek vanuit Kerkdriel naar Alem

blauwe lijn

Dag 2

Richting Lith

blauwe lijn

Dag 3

Richting Gouden Ham

blauwe lijn

Dag 4

Richting 'S Hertogenbosch

blauwe lijn

Dag 5

Richting Kerkdriel

BEKIJK DE KAART arrow

ZIEN & DOEN:

Kerkdriel of Driel is een Nederlands dorp, gelegen aan de Maas. Het dorp telt 7.960 inwoners. Het behoort tot de Gelderse gemeente Maasdriel. Vooral bekend in Kerkdriel is recreatie gebied de Zandmeren waar ook de jachthavens gevestigd zijn. Rondom de Zandmeren kun je een heerlijke wandeling maken. Ook is een bezoek aan het Trekponte ‘Zandpontje’een mooie beleving. Aan de Zandmeren vind je restaurant Dukdalf, Restaurant Brandend Zand en Paviljoen 212. Het centrum van Kerkdriel heeft 2 grote supermarkten en diverse andere winkels. Ook voldoende gezellige café ’s en restaurants (Bij sommige ook afhalen / bezorgen mogelijk) Op vrijdagmiddag is de weekmarkt op het bekende Monseigneur Zwijsenplein.

alem

ALEM

Alem is een (klein) Nederlands dorp (666 inwoners) in de Gelderse gemeente Maasdriel, gelegen aan de Maas.
Lag Alem vroeger op een soort vooruitgeschoven schiereiland dat omringd werd door een maasmeander, sinds de Maasverbeteringswerken ligt het vrijwel op een eiland. De Brabantse wal kan via een pontveer bereikt worden dat over de nieuwe Maasbedding vaart, terwijl de oude meander tot een recreatiegebied is omgevormd. De meander is echter onderbroken, zodat er een verkeersweg naar de voormalige Gelderse oever voert.
De reden om Alem op te nemen in deze route; Breng vooral een bezoek aan het gezellige havenrestaurant!
Alem heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de Hervormde Sint Odradakerk, gemaal 't Laag Hemaal (Sint Odradastraat 61) en het ertegenover, op de dijk staande pomphuisje.
De beide gebouwen zijn tegelijkertijd, rond 1930, gebouwd en vertonen de karakteristieken van de interbellumarchitectuur, met een grote invloed van de Delftse School.
Alem heeft 11 gemeentelijke monumenten, zijnde de pastorie/woonhuis op Sint Odradastraat 2, de boerderij op nummer 4, de boerderij op nummer 6, het baar huisje en de kerkhofmuur bij nummer 12, de herberg op nummer 5, de RK Hubertuskerk op nummer 7, de boerderij op nummer 9 en de grafheuvel aan De Steeg.
Verder staan het gemaal en het pomphuisje ook op deze lijst. Landelijk museum ’t Schuurke is een museum met veel herkenbare spullen uit grootmoeders tijd en het boerenlandleven. Het museum biedt een rijkdom aan voorwerpen, materialen en foto’s uit Alem, zoals oude, gebreide sokken en landwerktuigen. Het museum is alleen op afspraak geopend. Tijdens carnaval heet Alem 't Spreeuwendurp. Elke 4e zaterdag van juni wordt ergens in het dorp een locatie omgeturnd voor het Soepenfestival Alem. Muziek, een losse sfeer en kleinschaligheid zijn de belangrijkste ingrediënten van dit evenement. En natuurlijk de soep.
Vanuit Alem kan ook wandelroute ‘Klompenpad’ Alemschepad (7 km) worden gelopen.

Lith

Lith is een plaats in de gemeente Oss, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Lith is gelegen aan de Maas. Lith heeft bekendheid gekregen door het boek Dorp aan de Rivier van Antoon Coolen, dat in Lith verfilmd werd door Fons Rademakers. Ook vond in 2006 de première van het muziekwerk "Dorp aan de rivier" plaats. Het stuk is gecomponeerd door Leon Vliex en werd uitgevoerd door de Lithse fanfare. De naam Lith kan gerechtshuis, weg of overtocht betekenen. De meest waarschijnlijke betekenis is varen. Wie Lith binnenkomt, ziet aan de kant van de weg een bord met een snoek erop. En wie zich jarenlang verdienstelijk heeft gemaakt voor de Lithse gemeenschap, maakt een redelijke kans op een Lithse Snoek. Aan de Lithsedijk is zelfs een pleintje met een beeld van een snoek; in de volksmond wordt het dan ook Snoekpleintje genoemd. Hoe zit dat met die snoek?

lith
gouden ham

Gouden Ham

Gouden Ham is een zeer groot, indrukwekkend en veelzijdig waterrecreatiegebied in Het Land van Maas en Waal met tal van recreatieve voorzieningen. Alleen het zandstrand is al 700 meter lang! Mooie campings, jachthavens, restaurants, hotel, bootverhuur, rondvaartbedrijven, hengelsport, evenementenbedrijven en prachtige natuur maken een bezoek aan De Gouden Ham onvergetelijk. Van een middagje genieten aan of op het water tot een hele vakantie, de Gouden Ham verveelt nooit. De Gouden Ham ligt tussen de dorpskernen van Appeltern en Maasbommel. Het gebied heeft een open verbinding naar de Maas en is daarmee ideaal voor vaarliefhebbers. Binnen de waterplas zijn drie schiereilanden met elk een eigen functie en aan de rand vind je een natuurgebied. Het recreatiegebied is ontstaan door de winning van zand in de jaren 1960 tot 1980, het gebied bestaat grotendeels uit water met een open verbinding naar de Maas.

’S-HERTOGENBOSCH

De naam ’s-Hertogenbosch staat voor Brabantse gezelligheid maar de stad heeft veel meer te bieden. Je bent niet in ’s-Hertogenbosch geweest als je geen bezoek hebt gebracht aan de beroemde Sint-Janskathedraal. De centraal in de stad gelegen Markt is dé plek voor koffie met een Bossche Bol (een grote slagroomsoes met een dikke laag chocolade eromheen. Een leuke manier om de stad te verkennen is een vaartochtje met de rondvaart over de Binnen-Dieze. Dit oude riviertje ligt voor een groot gedeelte onder de gewelven van de gebouwen van de stad. Ook de moeite waard de oude schepen die voor mooie gevels in de Binnenhaven liggen uit te rusten. (Gelegen vlak bij de passantenhaven in de Dommel)

den bosch
kerkdriel

KERKDRIEL

Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

OPEN HUIS & Pontjesdagen & LAST-MINUTE

SPECIALE ZOMER AANBIEDINGEN

VROEGBOEK KORTINGEN

Prijzen

2024