JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

ROUTE 5

GELDERLAND-ZUID-HOLLAND

calender

7 Dagen

afstand

164 km

klok

± 23,5 vaaruren

slot

6 sluizen

blauwe lijn

Dag 1

Vertrek vanuit Kerkdriel naar 's-Hertogenbosch

blauwe lijn

Dag 2

Richting Geertruidenberg - Biesbosch

blauwe lijn

Dag 3

Richting Gorinchem

blauwe lijn

Dag 4

Richting Leerdam

blauwe lijn

Dag 5

Richting woudrichem

blauwe lijn

Dag 6

Richting Heusden

blauwe lijn

Dag 7

Aankomst in Kerkdriel

BEKIJK DE KAART arrow

ZIEN & DOEN:

De naam ’s-Hertogenbosch staat voor Brabantse gezelligheid maar de stad heeft veel meer te bieden. Je bent niet in ’s-Hertogenbosch geweest als je geen bezoek hebt gebracht aan de beroemde Sint-Jan Kathedraal. De centraal in de stad gelegen Markt is dé plek voor koffie met een Bossche Bol (een grote slagroomsoes met een dikke laag chocolade eromheen. Een leuke manier om de stad te verkennen is een vaartochtje met de rondvaart over de Binnen-Dieze. Dit oude riviertje ligt voor een groot gedeelte onder de gewelven van de gebouwen van de stad. Ook de moeite waard de oude schepen die voor mooie gevels in de Binnenhaven liggen uit te rusten.

geertruidenberg - biesbosch

GEERTRUIDENBERG - BIESBOSCH

Vestingstad aan de Biesbosch, Biesbosch Nationaal Park biedt een unieke natuurbeleving als een van de weinige zoetwatergetijdengebieden in Europa. Dit avontuurlijke labyrint van rivieren, waterbekkens en wilgenbossen ligt op 5 km van het centrum van Dordrecht. De rivier de Nieuwe Merwede doorkruist het natuurgebied, waardoor een deel van het nationaal park op het Eiland van Dordrecht ligt en een deel in Noord-Brabant. Verken deze ruige natuur per fluisterboot, kano, sup of te voet. Let op de vele vogels, vissen en misschien zelfs een bever! Rust en ruimte in de Biesbosch. Bent u op zoek naar meer rust en groen, dan biedt Nationaal Park de Biesbosch een unieke natuurbeleving. In de Biesbosch kom je prachtige vogels tegen zoals de reiger, de fuut, de ijsvogel en de kievit. En misschien ziet u wel een van de bevers die in de moerassen hun burcht hebben gebouwd. Bij het Biesboschcentrum Dordrecht ligt een gerenoveerd BeverBos waar je kunt ontdekken hoe bevers leven. Het Biesboschcentrum biedt een speurtocht aan door het beverbos. Centraal staat het Biesboschcentrum Dordrecht. Het centrum heeft een metamorfose ondergaan en als je binnenkomt, kun je niet anders dan versteld staan. Je leert er alles over de vijf Biesbosch-thema's: Water, Planten, Bevers, Grienden en Vogels. Elk van de vijf thema's heeft zijn eigen pad. Al wandelend kom je steeds meer te weten over de Biesbosch. Vanuit het bezoekerscentrum kun je wandelen, fietsen en varen. U kunt rondleidingen, wandelingen, kano- en boottochten boeken of een kano, fluisterboot of sup huren.

GORINCHEM

Gorinchem is een oude vestingstad die bij de plek ligt waar de Maas en de Linge in de Waal stromen en als Merwede verder gaan. De Linge loopt dwars door het centrum van de stad en heet op die plek Lingehaven. De vesting van Gorinchem is nog redelijk intact, een rondje over de stadwallen levert een mooie wandeling op.

gorinchem
leerdam

LEERDAM

Stad van kaas, glas en vis
De jachthaven van Leerdam bestaat uit drie delen: Je kunt bij aankomst meteen aanleggen aan een van de buitenste steigers aan de Linge, of je vaart de kom in, of je legt aan in de oude haven.
En wie kent de Leerdammer kaas niet? Die kun je elke dag proeven bij de Leerdammer kaasproeverij in het proeflokaal in het centrum. De stad is ook beroemd om zijn glas. Een bezoek aan het glasmuseum en de glasblazerij mag dan ook niet ontbreken aan uw verblijf in Leerdam. Het ligt direct aan de (oude) haven. Hier kunt u van dichtbij meemaken hoe glasblazers van oudsher prachtige glaskunstobjecten maken van heet, vloeibaar glas.
Wilt u niet in Leerdam overnachten, maar toch de glasblazerij bezoeken? Geen probleem, u kunt gewoon een paar uur aanleggen aan de pier. Hier vindt u ook iets wat u misschien niet verwacht in de Betuwe: tropische vissen! Op een paar honderd meter van de haven ligt Aqua Zoo Leerdam. Dit is een kleine onderwaterdierentuin met zo'n veertig aquaria. Hier kom je zoet- en zoutwatervissen tegen zoals haaien, piranha's en zeesterren, maar ook giftige kikkers, zeepaardjes, schildpadden, kleurrijke koralen en anemonen. U kunt ook een combinatieticket kopen voor de glasblazerij en het aquarium. Overigens: wilt u uw luxe jacht eens inruilen voor een motorloze boot? In Leerdam kun je een kajak of kano huren. Leuk om de Linge eens op een andere manier te verkennen en te stoppen op een van de terrasjes aan het water voor een koffie, lunch of een ijsje.

WOUDRICHEM

Gezellig en sfeervol: het vestingstadje - Woudrichem of 'Woerkum', zoals de inwoners het noemen - ligt aan de drukke scheepvaartdriehoek van de Waal, Merwede en Afgedamde Maas. In vroegere tijden zorgde deze ligging voor inkomsten (in de middeleeuwen mocht Woudrichem rivierrechten innen) en voedsel (vooral zalmvisserij). Vanwege de strategische ligging werd Woudrichem tijdens de Tachtigjarige Oorlog na een verwoestende brand uitgebouwd tot vestingstad. Tegenwoordig zijn de bastions en ravelijnen rond Woudrichem nog steeds intact. Woudrichem is een intiem en gezellig stadje dat uitnodigt tot een verblijf. Het visserijmuseum is zeker een bezoek waard. Vanuit Woudrichem gaat er een veerboot naar Slot Loevestein.
Slot Loevestein is gebouwd tussen 1357 en 1368. Door de strategische ligging had het slot een belangrijke functie in de verdediging van de graven van Holland in hun strijd tegen de hertogen van Gelre. Maar Slot Loevestein is natuurlijk vooral bekend vanwege de ontsnapping van Hugo de Groot met een doos boeken. In de 17e eeuw diende Loevestein als gevangenis. De filosoof, theoloog en jurist Hugo de Groot, de grondlegger van het internationale recht, werd in Loevestein gevangen gezet omdat hij werd beschouwd als een tegenstander van de bestuurders van de Republiek. Na twee jaar gevangenschap wist hij met de boekenkist te ontsnappen naar Gorinchem. Slot Loevestein is opengesteld voor publiek.

woudrichem
heusden

HEUSDEN

Heusden Vesting is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een pareltje aan de Maas. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste water-burchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Het woord vestingstad zegt het eigenlijk al, Heusden is een stad met een rijk historisch verleden. Het leuke is, dat dit verleden in Heusden overal opnieuw zichtbaar is gemaakt. Overal waar je loopt of kijkt zie je het verleden herleven.

KERKDRIEL

Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

kerkdriel

LAST - MINUTES APRIL 2024

NIEUWE-CRUISE-KEUKENHOF !

EI BLIJ AANBIEDINGEN APRIL MEI JUNI 2024

Prijzen

2024