JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

ROUTE 8

'LINGE' ROUTE

kalender

7 Dagen

afstand

195 km

klok

± 24,5 vaaruren

slot

4 sluizen

blauwe lijn

Dag 1

Vertrek vanuit Kerkdriel richting Woudrichem

blauwe lijn

Dag 2

Richting Leerdam

blauwe lijn

Dag 3

Richting Geldermalsen

blauwe lijn

Dag 4

Richting Gorinchem

blauwe lijn

Dag 5

Richting Geertruidenberg

blauwe lijn

Dag 6

Richting Heusden

blauwe lijn

Dag 7

Aankomst in Kerkdriel

BEKIJK DE KAART arrow

ZIEN & DOEN:

Woudrichem; Gezellig en sfeervol: het vestingstadje Woudrichem - of 'Woerkum', zoals de inwoners het noemen - ligt aan de drukke scheepvaartdriehoek van de Waal, Merwede en Afgedamde Maas. In vroegere tijden zorgde deze locatie voor inkomsten (in de middeleeuwen mocht Woudrichem rivierrechten innen) en voedsel (vooral zalmvisserij). Vanwege de strategische ligging werd Woudrichem tijdens de Tachtigjarige Oorlog na een verwoestende brand uitgebouwd tot vestingstad. Tegenwoordig zijn de bastions en ravelijnen rond Woudrichem nog steeds intact. Woudrichem is een intiem en gezellig stadje dat uitnodigt tot een verblijf. Het visserijmuseum is zeker een bezoek waard. Vanuit Woudrichem vaart een veerboot naar Slot Loevestein.
Slot Loevestein werd gebouwd van 1357 tot 1368. Door de strategische ligging had het slot een belangrijke functie in de verdediging van de graven van Holland in hun strijd tegen de hertogen van Gelre. Maar Slot Loevestein is natuurlijk vooral bekend door de ontsnapping van Hugo de Groot met een doos boeken. In de 17e eeuw diende Loevestein als gevangenis. De filosoof, theoloog en jurist Hugo de Groot, de grondlegger van het internationale recht, werd in Loevestein gevangen gezet omdat hij werd beschouwd als een tegenstander van de bestuurders van de Republiek. Na twee jaar gevangenschap wist hij met de boekenkist te ontsnappen naar Gorinchem. Slot Loevestein is opengesteld voor publiek.

leerdam

LEERDAM

Stad van kaas, glas en vis. De jachthaven van Leerdam bestaat uit drie delen: Je kunt bij aankomst meteen aanleggen aan een van de buitenste steigers aan de Linge, of je vaart de kom in, of je legt aan in de oude haven.
En wie kent de Leerdammer kaas niet? Die kun je elke dag proeven bij de Leerdammer kaasproeverij in het proeflokaal in het centrum.
De stad is ook beroemd om zijn glas. Een bezoek aan het glasmuseum en de glasblazerij mag dan ook niet ontbreken aan uw verblijf in Leerdam. Het ligt direct aan de (oude) haven. Hier kunt u van dichtbij meemaken hoe glasblazers van oudsher prachtige glaskunstobjecten maken van heet, vloeibaar glas.
Wilt u niet in Leerdam overnachten, maar toch de glasblazerij bezoeken? Geen probleem, u kunt gewoon een paar uur aanleggen aan de pier. Hier vindt u ook iets wat u misschien niet verwacht in de Betuwe: tropische vissen! Op een paar honderd meter van de haven ligt Aqua Zoo Leerdam. Dit is een kleine onderwaterdierentuin met zo'n veertig aquaria. Hier kom je zoet- en zoutwatervissen tegen zoals haaien, piranha's en zeesterren, maar ook giftige kikkers, zeepaardjes, schildpadden, kleurrijke koralen en anemonen.
U kunt ook een combinatieticket kopen voor de glasblazerij en het aquarium. Overigens: Wilt u uw luxe jacht inruilen voor een motorloos schip? In Leerdam kun je een kajak of kano huren. Het is leuk om de Linge op een andere manier te verkennen en aan te meren bij een van de terrasjes aan het water voor een koffie, lunch of ijsje.

GELDERMALSEN

Op weg naar Geldermalsen passeert u de meest gefotografeerde molen aan de Linge: Molen de Vlinder in Deil. Een prachtige witte molen direct aan het water!
De molen is open als de wieken draaien. Deze molen staat aan de populaire Appeltjesdijk, die niet voor niets zo heet en ook wel het openluchtmuseum van de Betuwe wordt genoemd. In april een lange dijk vol bloesem, in de zomer vol appels. In Geldermalsen zelf kun je ook terecht bij Molen De Bouwing. In de molenwinkel kun je heerlijke producten kopen.

geldermalsen
gorinchem

GORINCHEM

Is een oude vestingstad gelegen bij de samenvloeiing van de Maas en de Linge in de Waal en gaat verder als de Merwede. De Linge stroomt dwars door het centrum van de stad en heet op dit punt Lingehaven. De vesting van Gorinchem is nog vrij goed bewaard gebleven; een wandeling rond de vestingmuren is een mooie wandeling.
Enkele bastions bestaan nog en zijn omgeven door een gracht, zodat de binnenstad van Gorinchem praktisch een eiland is. Van de oude stadsmuren is alleen de Dalempoort uit 1597 overgebleven, met uitzicht op de rivier. In het centrum staan nog enkele 16e eeuwse huizen met prachtige namen als 'Dit is Bethlehem' en 't Coemt al van God'.

GEERTRUIDENBERG

Vestingstad aan de Biesbosch. Zin in een leuk dagje uit? Kom dan zeker naar de gemeente Geertruidenberg. Eén gemeente, drie kernen, elk met een eigen karakter. Je geniet er op allerlei manieren van cultuur, natuur en gezelligheid. Dompel je onder in het verleden van Geertruidenberg. Wandel langs de grachten, bastions en ravelijnen. Of ontspan op een terrasje met uitzicht op de bijzondere historische markt met zijn lindebomen, monumentale panden en de prachtige Geertruidskerk. Water is nog steeds erg belangrijk in Geertruidenberg. Er zijn diverse aanlegplaatsen voor passanten en aan de Timmersteekade liggen vijf historische werkschepen. Deze historische schepen hebben allemaal een geschiedenis met de gemeente Geertruidenberg en helpen het verleden weer zichtbaar te maken. Stadswandeling, torenbeklimming, kunstwerken en bezienswaardigheden / rondleiding; voormalig gemeentehuis, Geertruidskerk, Museum de Roos.

geertruidenberg
Heusden

HEUSDEN

De vesting is een gerestaureerd vestingstadje in de Nederlandse gemeente Heusden(provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een parel aan de Maas. U vindt er leuke winkels, mooie galeries, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en om 14.30 uur kunt u deelnemen aan een interessante stadswandeling met een gids. De stad is ontstaan rond een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Nederlandse steden die door een muur werd omgeven. Het woord vestingstad zegt het al: Heusden is een stad met een rijk historisch verleden. Het mooie is dat dit verleden overal in Heusden zichtbaar is gemaakt. Overal waar je gaat of kijkt, zie je het verleden herleven.

KERKDRIEL

Kerkdriel, weer thuis. Als u wilt, is er nog volop gelegenheid om van dit gebied aan de Zandmeren te genieten, te zwemmen, te dineren, te wandelen, te fietsen of een café-restaurant te bezoeken voor een lekker kopje koffie, drankje, lunch of diner. In de Zandstraat vindt u Restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

kerkdriel

OPEN HUIS & Pontjesdagen & LAST-MINUTE

SPECIALE ZOMER AANBIEDINGEN

VROEGBOEK KORTINGEN

Prijzen

2024