JACHTHUREN.NL ERVAAR HET WATER

ROUTE 9

STEDENTRIP

kalender

10 Dagen

afstand

202 km

klok

± 36,5 vaaruren

slot

12 sluizen

blauwe lijn

Stad 1

Woudrichem

blauwe lijn

Stad 2

IJsselstein

blauwe lijn

Stad 3

Gouda

blauwe lijn

Stad 4

Aalsmeer

blauwe lijn

Stad 5

Amsterdam

blauwe lijn

Stad 6

Weesp

blauwe lijn

Stad 7

Utrecht

blauwe lijn

Stad 8

Gorinchem

blauwe lijn

Stad 9

Heusden

blauwe lijn

Stad 10

Kerkdriel

BEKIJK DE KAART arrow
woudrichem

WOUDRICHEM

Woudrichem - of "Woerkum", zoals de inwoners zelf zeggen - ligt aan de druk bevaren driedubbele Paling-, Merwede- en Afgedamde Maas. Deze ligging zorgde in vroegere tijden voor inkomsten (in de Middeleeuwen mocht Woudrichem riviergeld innen) en voedsel, vooral voor de zalmvisserij). Vanwege de strategische ligging werd Woudrichem na een verwoestende brand tijdens de Tachtigjarige Oorlog tot vestingstad gemaakt. Tot op heden zijn de bolwerken en ravijnen rond Woudrichem intact gebleven. Woudrichem is een intiem en gezellig stadje dat uitnodigt tot een verblijf. Het visserijmuseum is een bezoek waard. Vanuit Woudrichem vaart een veerboot naar Slot Loevestein.

IJSSELSTEIN

IJsselstein dankt zijn naam aan de Hollandse IJssel en is ontstaan als nederzetting bij kasteel IJsselstein, dat voor het eerst wordt genoemd in 1279 toen het eigendom werd van Gijsbrecht van Amstel. IJsselstein heeft een prachtige monumentale binnenstad met een gevarieerd winkelaanbod, terrasjes en een gezellige weekmarkt. IJsselstein is ook een stad met een cultureel hart. Hier is altijd wat te beleven voor jong en oud. Ontdek onze prachtige vestingstad vol monumenten, hedendaagse kunst en moderne architectuur. Oud en nieuw ontmoeten elkaar. Bij jachthaven Marnemoende kunt u op de dag van terugkomst lunchen of borrelen.

ijsselstein
OF Jachthaven Marnemoende

ijsselstein
gouda

GOUDA

Hoewel buitenlanders bij Gouda meteen aan kaas denken, denken de meeste Nederlanders aan de oude stad, die aan de samenvloeiing van de Hollandse IJssel en de Gouwe ligt. Gouda staat bekend om zijn Sint-Janskerk met oude gebrandschilderde ramen die de beeldenstorm ongeschonden hebben doorstaan.

AALSMEER

Aalsmeer, gelegen aan de Westeinderplassen, is een centrum van de bloementeelt en vooral van de bloemenhandel. Dankzij de ligging nabij Schiphol is hier 's werelds grootste en bekendste bloemenveiling ontstaan, van waaruit miljarden Nederlandse bloemen over de hele wereld worden geëxporteerd. De bloemenveiling is te bezoeken. In de Westeinderplas ligt het prachtige gebied van Boven-Nederland. Kleine velden verbonden door sloten waar van oudsher de unieke teelt van seringen wordt beoefend.

aalsmeer
amsterdam

AMSTERDAM

Amsterdam, de grootste stad van Nederland, begon ooit als vissersdorp bij een dam in de Amstel. De Gouden Eeuw bracht grote rijkdom naar de stad; toen werd de grachtengordel aangelegd, waaraan de rijke kooplieden een huis lieten bouwen. De grachten werden gegraven om de grond af te voeren en als transportweg werd de vrijgekomen aarde aan de zijkanten opgeworpen om hoogte en stevigheid te geven. Hierop werden de huizen gebouwd. Amsterdam heeft veel schatten en monumenten door zijn turbulente verleden. Laat u verrassen door deze unieke, sprankelende stad. Omdat er te veel te zien is in Amsterdam om hieronder op te noemen, volgt hier een kleine selectie van aanbevelingen. Vergeet de Dam, de Westerkerk, het Rijksmuseum, het van Gogh Museum, het Vondelpark, winkelen, terrassen en uitgaan niet!

WEESP

Het is een van de 14 vestingsteden in ons land. De redoutes en andere verdedigingswerken uit latere tijden laten zien dat de stad deel uitmaakte van de Hollandse waterlinie en de verdedigingslinie van Amsterdam. Tot de vestingwerken van Weesp behoren twee torenforten: Fort Ossenmarkt en Fort Uitermeer. In de 14e eeuw zorgden de eerste brouwerijen en later jeneverstokerijen ervoor dat de stad floreerde. Het prachtige Husly stadhuis en de Grote van Laurenskerk met het speelse Hemony carillon getuigen van deze welvaart. Het 18e-eeuwse stadhuis is een statig neoclassicistisch gebouw met een zandstenen gevel. In dit gebouw is op de tweede verdieping het Gemeentemuseum gevestigd. Het belangrijkste onderdeel van dit museum is een collectie Nederlands porselein uit de 18e eeuw. Deze waardevolle collectie bevat het eerste porselein van Nederland, dat tussen 1759 en 1768 in Weesp werd geproduceerd. Daarnaast toont het museum de rijke geschiedenis van Weesp. Het dorp ligt aan de prachtige Vecht en is een centrum van watertoerisme. De Aetsveldse Polder en de Vecht zijn uitgeroepen tot geologische monumenten. De Aetsveldse Polder was oorspronkelijk een meer.
In de loop der jaren vulde dit meer zich met klei, eerst vanuit de Amstel, later vanuit de Vecht. Het oorspronkelijke meer zelf verschoof geleidelijk naar het noordoosten door erosie van het veen. Zo ontstond het Naardermeer. Tot de afdamming van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122 was de Vecht een getijdenrivier die nog meer klei in de polder bracht. Geniet van de vele bezienswaardigheden tijdens een wandeling of fietstocht en vergeet de molens en forten van Ossenmarkt en Uitermeer niet!
Als onderdeel van Fortenland deelt Weesp een rijke geschiedenis met de regio. Weesp is een dynamische stad. Er zijn veel bezienswaardigheden in de binnenstad waar u ook lokale specialiteiten zoals chocolade, bier en jenever kunt proeven.

weesp
utrecht

UTRECHT

Utrecht is de vierde stad van Nederland en de oude stad heeft veel bezienswaardigheden. Sinds de verschrikkelijke storm van 1674 is slechts de helft van de beroemde middeleeuwse Sint-Maartenskathedraal overgebleven. Deze stad dankt haar charme aan de grachten met aan weerszijden terrassen en groenvoorzieningen; u kunt hier heerlijk wandelen, winkelen, borrelen en eten. Varend over de Oude Gracht passeert u twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van Utrecht: de Kaikellern en de Domturm, de hoogste kerktoren van Nederland. Door een dalend waterpeil in het centrum van Utrecht werd het in de Middeleeuwen mogelijk om de kelders van de (pak)huizen te verbinden met de laaggelegen 'kades' - lage kades waar de kadekelders van de huizen die langs de gracht stonden op uitkomen. Zo ontstond een langgerekte binnenhaven met een dubbele kade in het midden van de stad.

GORINCHEM

Gorinchem is een oude vestingstad gelegen bij de plaats waar de Maas en de Linge in de Waal uitmonden en verder gaan als de Merwede. De Linge loopt dwars door het centrum van de stad en wordt op dit punt Lingehaven genoemd. De vesting van Gorinchem is nog redelijk intact, een wandeling over de wallen maakt een mooie wandeling.

kerkdriel
heusden

HEUSDEN

Heusden Vesting is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Bergsche Maas. Het stadje is een pareltje aan de Maas. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd.

KERKDRIEL

Kerkdriel, weer terug op de thuisbasis. Desgewenst is aan de Zandmeren nog voldoende mogelijkheid te genieten van dit gebied, lekker zwemmen, suppen, wandelen, fietsen of bezoek aan een café-restaurant voor een lekker kopje koffie, borrel, lunch of diner. Aan de Zandstraat vindt u o.a; restaurant de Dukdalf, Paviljoen 212 en Brandend Zand.

kerkdriel

LAST-MINUTE'S !

NIEUWE CRUISES!

Prijzen

2024